Alles wat je nu wilt weten over een hybride warmtepomp

De discussies over het Klimaatakkoord en de rol die particulieren hebben bij het terugdringen van de CO2-uitstoot worden steeds intenser. Bijvoorbeeld als het gaat om verwarming en warmwatervoorziening van je huis. Kies je gas of elektrisch? Is er een warmtenet? Op basis van welke factoren maak je keuzes? Het lijkt misschien of de keuze zwart-wit is, maar dat is niet zo. Er zijn namelijk hybride warmtepompen die het beste van twee werelden bieden. Een hybride installatie is een slimme optie voor mensen die bewust omgaan met klimaat en hun energieverbruik.

Toekomstbestendig, duurzaam en goed voor de portemonnee

https://youtu.be/Kf4iBHXBvxA

Wat betekent hybride?

Het begrip hybride vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in het Latijn. Enigszins vrij vertaald betekent hybride kruising of combinatie. Het is een mix van bestanddelen van uiteenlopende origine. Je kent de term ongetwijfeld al uit de autobranche. Een hybride auto wordt aangedreven door een benzinemotor en een elektromotor. Een hybride warmtepomp met cv-ketel in je huis werkt op een vergelijkbare manier. Het bestaat uit een intelligente combinatie van de cv-ketel op gas en een warmtepomp. 

Ontdek hoe je in 7 stappen tot de juiste hybride warmtepomp komt.

All-in-one hybride warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de bodem, grondwater of buitenlucht. In dit geval gaat het om warmte uit buitenlucht. Die warmte wordt door compressie opgewarmd en via een gesloten watercircuit naar radiatoren of vloerverwarming gebracht. Als de cv-ketel werkt, verbrandt deze gas en heb je beschikking over warm water en wordt de warmte afgegeven aan de radiatoren of vloerverwarming. Samen is dat de all-in-one hybride oplossing. Maar je kunt ook voor bijplaatsing kiezen. Als je cv-ketel prima voldoet en nog niet aan vervanging toe is en je wil toch een hybride installatie, dan plaats je een warmtepomp met hybride-regelaar naast je bestaande cv-ketel. Dat scheelt investeringskosten.

Gegarandeerd comfort

Beide oplossingen zijn mooie transitieproducten, die je verzekeren van voldoende warmte en warm water tegen de laagste kosten. Comfort is daarmee altijd gegarandeerd. Belangrijk om te weten is dat een hybride verwarmingssysteem ook in bestaande woningen eenvoudig te installeren is.

Slimme hybride warmtepomp zorgt voor laagste energiekosten

Een hybride verwarming is zo ingesteld dat deze de energiebron aanspreekt die zorgt voor de laagste kosten. Wanneer verwarmen met hernieuwbare energie meer energie of elektriciteit kost, bijvoorbeeld als het buiten heel koud is, schakelt de installatie automatisch en direct over op de cv-ketel. Dankzij deze werking ben je als gebruiker steeds verzekerd van voldoende warmte en voldoende warm water tegen de laagste kostprijs. 

Hoe zorgt de hybride warmtepomp voor warmte en warm water tegen de laagste kostprijs?

Niet alleen de energierekening wordt in vrijwel alle gevallen verlaagd, maar ook de waarde van de woning neemt toe. Aan de hand van twee verschillende situaties zie je hoe een hybride toestel werkt. Doe de wooncheck om te ontdekken wat er voor jouw woning mogelijk is.

hybride warmtepomp werking uitgelegd
  • In de eerste situatie is de buitentemperatuur 15°C. De warmtepomp haalt 4 kW energie uit de lucht en verbruikt daarbij 1 kW elektriciteit. Dat kost €3,-. De verwarmingsketel kan 4kW verwarmen met 4 kW gas en dat kost €4,-. In dit geval kiest het hybride systeem voor aansturing via de warmtepomp. 
  • Als de buitentemperatuur -10°C is, haalt de warmtepomp 1kW energie uit de lucht met een verbruik van 4 kW elektriciteit – kosten €12,-. Zoals je weet verwarmt de verwarmingsketel 4 kW met 4 kW gas voor €4,-. Nu kiest het systeem voor aansturing via de verwarmingsketel, omdat de kosten €8,- lager zijn. 

Energiebesparingen en lagere CO2-uitstoot

Hybride verwarmingssystemen kunnen tot 25% meer energie besparen in vergelijking met verwarmingsinstallaties die volledig op fossiele brandstof werken. Daarbij heeft het niet alleen een positieve invloed op het energieverbruik maar draagt het ook bij aan een groenere toekomst. Een hybride verwarming heeft een kleinere impact op het klimaat, omdat er minder CO2-uitstoot is als de warmtepomp werkt op groene stroom. Dus in combinatie met zonnepanelen is een hybride systeem nog duurzamer. Op dit moment maakt het systeem een financiële afweging, maar in de toekomst is het mogelijk om de hybride installatie te laten werken met de energie die de laagste CO2-waarde heeft. 

Doe de productwijzer

Natuurlijk speelt wooncomfort een grote rol bij de aanschaf van een verwarmingsinstallatie, maar de kosten spelen ook een belangrijke rol. Om eerlijk te zijn: een hybride installatie is een grotere investering dan een reguliere cv-ketel. Maar daar staat tegenover dat het een doordachte en duurzame voorbereiding op de toekomst is en dat de verbruik- en onderhoudskosten lager zijn. Om deze duurzame voorbereiding verder te stimuleren heeft de Nederlandse overheid een aantrekkelijke subsidieregelingen, de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Nieuwsgierig geworden? Bereken dan hier eenvoudig en snel wat je bespaart met een hybride warmtepomp.

Wij geloven niet in één oplossing

Remeha is van mening dat onze energievoorziening een mix moet zijn waarin ruimte is voor verschillende energiedragers. We zijn realistisch: in onze ogen zijn er meerdere wegen die naar duurzaamheid leiden. Op die manier kunnen we klimaatdoelstellingen realiseren en werken aan een duurzame samenleving. Gasvormigen, elektriciteit en warmtenetten helpen gezamenlijk bij de verduurzaming en dus het terugdringen van CO2-uitstoot in Nederland.