• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

Een gasloze verwarmingsoplossing voor Keukenhof

Keukenhof is één van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland. Het bloemenpark trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers van over de hele wereld. De organisatie van het park werkt hard aan het verduurzamen van ‘de etalage van de Nederlandse sierteeltsector’. Voor de bouw van een nieuw paviljoen binnen het bloemenpark koos installateur Schulte & Lestraden dan ook voor een all-electric warmtepomp van Remeha.

Keukenhof

Keukenhof opent normaliter jaarlijks in het voorjaar (half maart tot half mei) haar deuren om de meer dan 7 miljoen in bloei staande bloembollen aan het publiek tentoon te stellen. Bezoekers van de toeristische hotspot kunnen, behalve de tentoonstelling van de bloemen buiten, ook kijken naar bloemenshows, unieke kunstwerken en bloemschikdemonstraties. Verder is het mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding en tochtje te maken met een fluisterboot.

Doelstelling

Een gasloze verwarmingsoplossing voor het kassagebouw nabij de parkeerplaatsen met de mogelijkheid om te koelen bij extreem warm weer.

Op het terrein van het 32 hectare grote bloemenpark staan verschillende paviljoens waar de bloemschikdemonstraties en de bloemenshows met snij- en potplanten plaatsvinden. Huisinstallateur Schulte & Lestraden vond voor de verwarming van deze gebouwen steeds een passende oplossing in één van de cv-ketels van Remeha. Ook bij de zoektocht naar een geschikte verwarmingsoplossing voor een nieuw kassagebouw vond het installatiebedrijf een geschikt toestel in het assortiment van Remeha.

Resultaat

Met de installatie van de all-electric warmtepomp Mercuria 11kW in combinatie met zonnepanelen kan Keukenhof het kassagebouw niet alleen gasloos verwarmen, maar voldoet het pand ook aan de eisen voor een Nul op de Meter-gebouw.

Installatiebedrijf Schulte & Lestraden uit Lisse mag zich al enkele jaren de vaste installateur van Keukenhof noemen. Projectleider service en onderhoud Bart in ’t Veld is binnen de projecten van het installatiebedrijf voor Keukenhof verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van de installatiewerkzaamheden. "Voor de realisatie van het nieuwe kassagebouw vroeg Keukenhof ons een pand te ontwerpen en de berekeningen te maken voor de verlichting en de verwarming." aldus Bart in 't Veld (Schulte & Lestrade.  

Keukenhof gaf Bart In ’t Veld (Schulte en Lestrade) een harde eis mee: de verwarming van de nieuwbouw moest gasvrij gebeuren. De projectleider kwam daardoor al snel uit bij de keuze voor een elektrische warmtepomp. "Voor de keuze van het type warmtepomp nam ik contact op met Harry de Reus, onze contactpersoon bij Remeha”, vertelt In ’t Veld. “Remeha is onze nummer één keuze voor verwarmingsoplossingen omdat de producten van Remeha zowel prijstechnisch als kwalitatief de beste keuze zijn. Bovendien kunnen we goed werken met de verwarmingsinstallaties van Remeha.”

All-electric warmtepomp

In overleg met De Reus besloot In ’t Veld om te kiezen voor de all-electric warmtepomp Mercuria met een vermogen van 11kW. "De Mercuria past perfect bij het verwarmingsconcept dat we voor ogen hadden”, aldus In ’t Veld. “Binnen het gebouw regelen we de temperatuur via vloerwarming met laagtemperatuurverwarming. Om de verwarming van het gebouw volledig duurzaam te maken, legden we ook zonnepanelen op het dak om de benodigde elektriciteit van de warmtepomp duurzaam op te wekken. Hierdoor is het gebouw nu energieneutraal.”

In ’t Veld geeft aan dat de installatiewerkzaamheden soepel verliepen. "Het was de eerste keer dat ik een warmtepomp in een groter gebouw installeerde, maar alles ging volgens plan. Omdat het inregelen en in bedrijf stellen van de warmtepomp wat ingewikkelder is, kwam een specialist van Remeha onze regelmonteur hierbij op locatie helpen.”

De warmtepomp is gekoppeld aan een slimme temperatuursensor die zowel de beheerder van Keukenhof als de technische beheerders van Schulte & Lestraden een seintje geeft op het moment dat de binnentemperatuur onder de ingestelde minimumgrens van 15 graden komt.

Wij pakken het probleem vervolgens eigenhandig op, om de klant technisch zoveel mogelijk te ontzorgen.

zegt In ’t Veld

De Mercuria 11 kW is niet de eerste verwarmingsoplossing van Remeha die in Keukenhof staat. Door het bloemenpark van 32ha groot staan verspreid verschillende gebouwen die worden verwarmd met verwarmingsinstallaties van Remeha. Begin 2018 verving Schulte & Lestraden nog de oude ketels in het Oranje-Nassau paviljoen. "De ketels stonden er al vanaf 1999 en waren aan vervanging toe. In opdracht van Keukenhof hebben we het ketelhuis efficiënter ingericht en een cascadeset geïnstalleerd met 6 stuks Remeha Quinta Pro 115 kW. De gehele installatie is aangesloten op het gebouwbeheersysteem van Priva, waardoor we de temperaturen op afstand naar wens kunnen bijstellen en automatisch een melding krijgen als er een storing is", vertelt In 't Veld.

Ook interesse in een gasloze verwarmingsoplossing?

Vraag het de accountmanagers.