Neem initiatief voor het collectief

Woon je in een appartement, dan is verduurzamen een collectieve aangelegenheid. De Vereniging van Eigenaren of Woningbouwvereniging is verantwoordelijk voor het gebouw, het onderhoud en de installaties. Zelf verbeteringen aanbrengen aan de buitenkant van je woning is niet mogelijk. Dat wil niet zeggen dat je als bewoner helemaal niks kan doen. Naast verbeteringen in jouw eigen leefomgeving kan je ook een rol spelen om de verduurzaming van het gebouw op gang te brengen.

Vaak zijn Verenigingen van Eigenaren niet enthousiast om te gaan verduurzamen, omdat daar een extra investering voor nodig is. Met de maatregelen die de regering neemt om de CO2-uitstoot in Nederland terug te dringen, ontkomen ook VvE’s niet aan verduurzaming van hun panden.

VvE moet ook verduurzamen

Om in de kosten van verduurzaming tegemoet te komen had de Overheid tot eind 2018 vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor isolatiemaatregelen specifiek voor VvE’s. Met deze subsidie kon tot 20% van de investering in bijvoorbeeld dak-, vloer- of gevelisolatie bekostigd worden. Het restbedrag moest door de VvE zelf worden opgebracht. Isoleren is een investering die loont. Afhankelijk van het appartement kan de investering zich namelijk al binnen vier jaar terugverdiend hebben.

VinActuele informatie over de mogelijkheden van verduurzamen voor VvE’s.

Deskundig advies

Een gebouw verduurzamen is maatwerk. Met de regeling Energiebesparing eigen huis kan een VvE subsidie krijgen voor energieadvies. Hiermee bepaalt de VvE samen met specialisten welke maatregelen het beste passen bij hun woonsituatie.

Wat kan ik zelf doen?

Stap over van gas naar all-electric

Stap over van gas naar all-electric

Als je een eigen warmtevoorziening hebt, onderzoek dan of je geheel of gedeeltelijk kan overstappen naar elektrisch wonen. Een warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming en lokale heaters in plaats van een cv-ketel. Koken op inductie in plaats van op gas. Daarvoor zijn aanpassingen aan je woning en stroomvoorziening nodig, maar dat is in de meeste gevallen goed op te lossen.

Lees hieronder meer over all electric warmtepompen.

All-electric warmtepompen
Zet de thermostaat een graadje lager

Zet de thermostaat een graadje lager

De thermostaat één graad lager zetten scheelt al gauw 6% op je gasverbruik. Afhankelijk van waar je woont, het bouwjaar en de isolatiegraad van het appartementencomplex, levert je dat toch al snel tussen €50,- en €100,- per jaar op.

Lees hieronder meer over thermostaten.

Alle Remeha thermostaten
Gordijnen dicht en led in plaats van gloeilampen

Gordijnen dicht en led in plaats van gloeilampen

Sluit ’s avonds je gordijnen. De meeste warmte in huis gaat verloren aan de ramen. Goede gordijnen houden de warmte binnen. Hiermee bespaar je al snel tot €150,- euro per jaar op de energiekosten. Vervang daarnaast je oude gloeilampen voor led-verlichting. Led-verlichting gaat niet alleen langer mee, ze zijn gemiddeld ook nog eens 80% zuiniger dan een gloeilamp.

Vind hieronder meer handige tips.

Handige tips om te besparen
Douche bewust of stap over op een eShower

Douche bewust of stap over op een eShower

Water verwarmen kost veel energie. Korter douchen zorgt dus én voor een lagere energierekening én voor minder CO2-uitstoot. Investeer je in een eShower, dan bespaar je ongeveer 30% op kosten voor warm douchewater. eShowers zijn er in meerdere varianten. Ze filteren en hergebruiken het warme water waardoor het waterverbruik tijdens het douchen met 80% verminderd. Andere modellen gebruiken alleen de warmte uit het gebruikte douchewater om water dat naar de douchekop gaat voor te verwarmen.

Lees hieronder meer over een eShower.

eShower