1. Je woonsituatie

Voor een optimale verwarming van het huis is het van belang dat de cv-ketel voldoende vermogen (gemeten in kilowatt kW) heeft. Een vrijstaand huis heeft normaal gesproken een ketel met een groter vermogen nodig dan een driekamerappartement. Bij het kiezen van het juiste vermogen van je cv-ketel moet je kijken naar:

 

 

1.1 Bouwjaar van je woning

Een oudere woning is over het algemeen slecht geïsoleerd, tenzij er tijdens een verbouwing isolatiewerkzaamheden zijn verricht. Een nieuwbouwwoning met dak-, vloer en spouwmuurisolatie en HR+ beglazing wat ervoor zorgt dat de warmte binnen blijft, kan voldoen met een  cv-ketel met minder vermogen.

1.2 Type woning

Een verwarmingsketel in een appartement of rijtjeshuis hoeft een minder groot vermogen te hebben dan een hoekwoning of vrijstaand huis. Dit omdat een appartement van meerdere kanten wordt omringd door andere appartementen, wat zorgt voor extra isolatie en warmte.

  • benodigd vermogen appartement: 11-23 kW
  • benodigd vermogen tussenwoning: 16-28 kW
  • benodigd vermogen hoekwoning: 16-30 kW
  • benodigd vermogen vrijstaand huis: >30 kW

 

1.3 Grootte woning

Om er zeker van te zijn dat het vermogen van de cv-ketel voldoende is, is het raadzaam het aantal kubieke meters van de woning te berekenen en te vermenigvuldigen met een gemiddelde van 65 Watt. De berekening is hiervoor: Lengte x Breedte x Hoogte x ± 65 Watt. Een installateur kan je helpen met een nauwkeurige berekening en geeft vrijblijvend advies.

Zoek een installateur

2. Mate van comfort

Kies de juiste CW-waarde

Bij het kopen van een cv-ketel moet je kijken naar je wens in comfort. Wil je bijvoorbeeld kunnen douchen, terwijl iemand anders de warmwaterkraan opendraait? De CW-waarde bepaalt de hoeveelheid warm water dat de ketel kan leveren. Dit wordt aangegeven met een comfortwaarde (CW). Het getal daarachter geeft een klasse aan. Hoe hoger deze waarde is, hoe meer warm water de ketel kan leveren per minuut.

 

Voor de CW-waarde wordt er gekeken naar diverse meetbare prestaties van de cv-ketel:

  1.  Hoe snel is een bad van 100 liter vol?
  2. Hoeveel liter warm water van 40° Celsius komt er per minuut uit de douche?
  3. Hoeveel liter warm water van 60° Celsius komt er per minuut uit de (keuken)kraan?
  4. Is het warm water geschikt voor keuken, douche en/of bad (al dan niet tegelijkertijd)?

Voor een doorsnee douche volstaat een cv-ketel met CW3. Bij het vullen van een bad zul je minimaal een CW4-ketel moeten nemen en een stortdouche werkt pas goed met een CW5-toestel. Cv-ketels met een CW-waarde van CW5 of CW6 hebben het voordeel dat er heel veel warm water per minuut geleverd kan worden. Dat is perfect voor het snel vullen van het bad of krachtig douchen. Het nadeel is dat de ketel vaak duurder is, want een hoge CW-klasse vereist ook een groot vermogen (in kW).

Comfortwaarde Liter per minuut van 40°C Liter per minuut van 60°C Warm water in keuken, douche of bad
CW3 > 10 > Niet tegelijk
CW4 > 13 > Niet tegelijk
CW5 > 17 > Beperkt tegelijk
CW6 > 20 > Tegelijk

Remeha productwijzer

De Remeha productwijzer geeft een betrouwbaar advies over welke ketel het beste bij jouw persoonlijke woonsituatie past.

Start de productwijzer