Stadhuis Apeldoorn

Project in beeld

Stadhuis, Gemeente Apeldoorn

GAS 610 ECO Pro en Quinta Pro (cascade)

Het stadhuis in de gemeente Apeldoorn wordt in 2020 ingrijpend gerenoveerd en tegelijkertijd verduurzaamd. Afgelopen winter was de bestaande ketel echter aan vervanging toe. Aan Remeha de vraag om mee te denken.

Het stadhuis in Apeldoorn is in 1993 opgeleverd. Het gebouw heeft een gevel van 130 meter lang en omvat maar liefst 32.600 m2 bruto-vloeroppervlak. Inmiddels is het gebouw alweer 25 jaar oud en wil de gemeente verduurzamen. Tijd om flink te renoveren!

Het stadhuis dient aangepast te worden aan de eisen van de tijd en de gemeente Apeldoorn wil daarnaast van de gelegenheid gebruik maken om het gebouw te verduurzamen. De verwachting is dat er hierdoor in 2020 aanzienlijk minder verwarmingsvermogen noodzakelijk is. In 2016 was het bestaande cv-systeem echter al aan vervanging toe. De gemeente Apeldoorn heeft Remeha gevraagd om een creatieve oplossing.

Het advies van Remeha was om het huidige cv-systeem te vervangen voor een combinatie van een vaste ketelopstelling (GAS 610 Eco Pro, ca. 600 kWh) en flexibele ketelopstelling in cascade (Quinta Pro, ca. 400 kWh). De flexibele ketel-opstelling kan naar wens worden aangepast als blijkt dat dit na de renovatie van het stadhuis nodig is. Remeha koopt de ketels in dit geval terug. Het stadhuis in de gemeente Apeldoorn wordt in 2020 ingrijpend gerenoveerd en tegelijkertijd verduurzaamd. Afgelopen winter was de bestaande ketel echter aan vervanging toe. Aan Remeha de vraag om mee te denken.

 

Doelstelling

Een creatieve oplossing bieden voor het verwarmen van het stadhuis tot aan de renovatie in 2020.

 

Resultaat

Een flexibele ketelopstelling die na de renovatie (indien gewenst) kan worden terugverkocht aan Remeha.

 

Succesvol verloop

De uitvoerend installateur voor dit project was Löwik Installatietechniek. De bestekteksten zijn opgesteld door Dijkoraad Wiecherink. Dit raadgevende ingenieursbureau heeft tevens de aanbesteding geleid en de uitvoeringsbegeleiding gedaan.

De uitvoering is volgens de installateur geheel naar wens verlopen. De heer H. Stevens, projectleider bij Löwik: "Aandachtspunt voor ons tijdens de installatie was dat er altijd warmte voor handen was. Dit is goed gelukt. Een leuke bijkomstigheid was het gouden ketel moment bij Remeha. Hierdoor staat de handtekening van de opdrachtgever nu op de geïnstalleerde ketel.”

De gemeente Apeldoorn is ook erg tevreden over de samenwerking. "We willen echt zoveel mogelijk (ca. 70~80%) besparen op de gaskosten en deze oplossing draagt daar zeker aan bij. We zijn erg positief over dit project en de samenwerking met alle partijen.”, aldus de heer J. Huiskamp, Adviseur duurzaamheid bij de gemeente Apeldoorn.

Het aangepaste business model dat Remeha is overeengekomen met de gemeente zorgt, mede door de producten opnieuw de markt in te gaan brengen, voor een zekere flexibiliteit. "In feite is deze oplossing een voorloper op het leveren van warmte in plaats van een product.”, aldus de heer I. de Wit, Manager Commercial Innovations bij Remeha.

De Quinta Ace is inmiddels beschikbaar en nu nóg beter.

Wilt u de originele editie van dit Project in Beeld inzien of downloaden als PDF? Klik dan hier.

Nieuwsgierig naar het filmpje van dit project? 

Bekijk het filmpje 

Interesse in bovenstaande producten of mogelijkheden?

Vraag uw accountmanager