• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

Hoe zet ik de Elga in koelbedrijf?

Elga

Als jouw afgiftesysteem geschikt is om te koelen (zie Kan ik met de Elga koelen?), dan zijn er een aantal manieren om met de Elga te kunnen koelen. Afhankelijk van de installatie kan je van één van deze opties gebruik maken.

Thermostaat met koelfunctie-ondersteuning

In de ontwerphandleiding staan de thermostaten vermeld die compatibel zijn met de Elga en ook of de thermostaat de functie ‘automatisch koelen’ ondersteunt. Met deze functie kan met behulp van de thermostaat de Elga in koelbedrijf worden gezet. De koelknop op de Elga moet wel bediend zijn en dipswitch A6 moet op OFF staan om van deze functie gebruik te kunnen maken. Met de [koel-verwarmen] knop op de thermostaat kan de Elga vervolgens in verwarmings- of koelbedrijf worden gezet.

Thermostaat zonder koelfunctie-ondersteuning

Thermostaten die de functie ‘automatisch koelen’ niet ondersteunen, kunnen de Elga niet via de thermostaat in koelbedrijf zetten. Om met de Elga te kunnen koelen zal de koelknop op de Elga bediend moeten zijn en geen warmtevraag vanuit de thermostaat aanwezig moeten zijn. Bij geen warmtevraag vanuit de thermostaat zal de Elga het zien als een koelvraag en zal dan gaan koelen. Ook moet dipswitch A6 op ON staan.

Thermostaat (weersafhankelijk) met zoneregeling/naregeling

Als de installatie is voorzien van een zoneregeling/naregeling dan zal de Elga met de Honeywell Chronotherm Touch modulation thermostaat weersafhankelijk worden aangestuurd. Deze thermostaat hangt vaak naast de Elga.
Om met de Elga te kunnen koelen moet de zoneregeling/naregeling voorzien zijn van koelfunctionaliteit. Als er geen koelfunctionaliteit aanwezig is dan is het niet mogelijk om met de Elga te koelen.

Om met de Elga te kunnen koelen zal de koelknop op de Elga bedient moeten worden en een koelvraag signaal vanuit de zoneregeling/naregeling aanwezig moeten zijn op de ‘extra functionaliteitenkabel’, oftewel groene klemmenstrook onder de Elga op klemmen 28 en 29. Ook moet het zomer/winter contact aangesloten zijn op klemmen 23, 24, 25 en moet dipswitch A6 op ON staan. Voor meer informatie verwijzen zij naar de installateurshandleiding.

Thermostaat (weersafhankelijk) zonder zoneregeling/naregeling

Als de thermostaat en de Elga volledig weesafhankelijk regelt, oftewel parameter 29 staat op 1 en dipswitch B2 staat op ON, dan kan met de Elga gekoeld worden door de koelknop op de Elga te bedienen. De Elga zal dan volledig volgens de koellijn gaan koelen. Ook moet dipswitch A6 op ON staan.

Terug naar het overzicht