• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

Interview Erik

Werken op de afdeling Research and Development (R&D) bij Remeha betekent dat je continu aan het ontwikkelen bent. Dit geldt ook voor Erik, test engineer. Benieuwd wat hij precies doet en wat zijn werk zo leuk maakt? Lees dan snel verder.

Zes jaar geleden begon Erik als test engineer bij Remeha, met al veel werkervaring op zak in de autotechniek. Hij maakte de overstap naar Remeha omdat hij hier de mogelijkheid kreeg om zich verder te ontwikkelen in zijn functie.

Testing

Als test engineer is Erik verantwoordelijk voor het testen van CV ketels en bijbehorende producten en systemen. Hierbij houdt hij zich onder andere bezig met meet- en regeltechniek, verbrandingstechniek, geluid en elektronica. “Wij bereiden testen voor om te onderzoeken of iets dat ontwikkeld is ook echt werkt. Wanneer er een toestel ontwikkeld wordt dan komen er altijd bepaalde dingen naar voren die nog verbeterd en gevalideerd moeten worden. Ik onderzoek en test dan bijvoorbeeld of de configuratie/ontwerpkeuze bruikbaar is voor onze toestellen en ik bekijk de specificaties om te controleren of onderdelen hieraan voldoen. Van elke test die ik uitvoer, analyseer en rapporteer ik de bevindingen in een meetrapport maar noteer ik ook hoe, wat en waarom de meting uitgevoerd is. Dit vind ik persoonlijk erg leuk aan het werk, eventuele vervolgstappen komen vaak aan het licht wanneer het resultaat van de meting bekend is. Het doel is natuurlijk dat het een bruikbaar systeem wordt. Het is in mijn vakgebied dan ook belangrijk dat je oplossingsgericht bent.”

Afwisseling

“De ene keer werk ik aan een bestaand toestel dat al op de markt is, de andere keer werk ik aan een nieuw project zoals het waterstofproject. Dit maakt het veelzijdig en afwisselend.” Op dit moment werkt Erik aan het waterstofproject, een heel nieuw traject. “Dit project bevindt zich in de beginfase, dus ik voer nu ander soort testen uit dan wanneer een product bijna op de markt wordt gebracht. Dan ben je namelijk meer aan het valideren en de laatste testjes aan het uitvoeren. Ik vind het interessant als ik steeds een stapje dichterbij kom door de testen die ik uitvoer.”

De ene keer werk je aan een bestaand toestel, de andere keer aan een geheel nieuw project. Dat maakt het werk veelzijdig en afwisselend.

Erik

Samenwerking en ontwikkeling

“In een project werk je vaak samen met andere test engineers. De hoeveelheid hangt af van de grootte van het project. We hebben elke week een teamoverleg waarin we samen met de lead engineer of senior engineer de voortgang van het project bijhouden. Ook werken we veel samen met de subafdelingen product engineering en controls engineering. Iedereen werkt verspreid over de afdeling, maar als test engineers werken we voornamelijk in het lab. Samenwerking is voor mij heel erg belangrijk, omdat je veel van elkaar kunt leren.”

Erik is enthousiast over de ontwikkelmogelijkheden binnen Remeha. “De mogelijkheden zijn best groot, je kunt goed doorstromen en je kennis verbreden. Als je jezelf graag wil specialiseren in een bepaald vlak dan kan dit. Ook is er een opleidingsbudget beschikbaar die je kunt inzetten. Ik heb zelf meerdere cursussen gevolgd, zoals een cursus verbrandingstechniek, noise and vibration control en een cursus effectief samenwerken.”

Tools

Binnen de afdeling R&D wordt er met verschillende tools gewerkt. “We werken veel data uit in Microsoft Excel en we maken gebruik van software programma’s zoals Lab view en Python. Een CV ketel is tegenwoordig een modern apparaat voorzien van een CAN bus, deze signalen lezen we uit via Labview interface maar ook met een OBD tool (On Board Diagnose). We kunnen hiermee sensoren uitlezen maar ook actuatoren aansturen. Ook krijg je de vrijheid om zelf een programma te schrijven, bijvoorbeeld als je een test hebt uitgevoerd waar veel data uit voort is gekomen.”

Benieuwd naar een functie als engineer op onze R&D-afdeling? Bekijk de vacatures en solliciteer!

Bekijk R&D vacatures