• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

Waterstofgas en de waterstofketel

Remeha heeft op de Bouwbeurs als eerste Nederlandse cv-ketelproducent een prototype gepresenteerd van een waterstofketel. Deze ketel kan straks je huis verwarmen, zonder de extra isolatiekosten die een warmtepomp nodig heeft. Verwarmen op waterstofgas lijkt zo op het eerste oog het ideale duurzame alternatief voor verwarmen met aardgas. Bij de verbranding komt namelijk geen CO2 vrij. Bovendien kunnen we de bestaande aardgas infrastructuur die er nu al ligt met beperkte aanpassingen hergebruiken.

Waterstof is één van de schakels in de energietransitie

Remeha gelooft niet in één oplossing voor de energietransitie. Volgens Marco Bijkerk is waterstof een antwoord. Niet ‘het enige’ antwoord. Er leiden meer wegen naar duurzaamheid. "We hebben alle opties nodig, ook de warmtepompen. Die kunnen prima functioneren in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Maar voor bestaande woningen kan de waterstofketel, eventueel in combinatie met een hybride warmtepomp, een prima oplossing zijn" vertelt Marco Bijkerk.

Voor bestaande woningen kan de waterstofketel, eventueel in combinatie met een hybride warmtepomp, een prima oplossing zijn.

Marco Bijkerk
Waterstofketel Marco Bijkerk

Wat is waterstof?

Waterstof is het meest voorkomende element in ons universum. Op aarde komt het alleen niet in geïsoleerde vorm voor maar bindt het zich direct aan andere moleculen. Je kan op verschillende manieren waterstof maken, in Europa wordt de werkwijze elektrolyse het meest toegepast. Bij deze methode wordt elektriciteit door water gevoerd waardoor water zich weer opsplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). 

Gebruik je voor deze elektrolyse stroom die duurzaam is opgewekt, denk aan stroom uit zon en wind, dan maken we deze groene energie nog groener. Bij de verbranding van waterstof met zuurstof ontstaat namelijk zuiver water en geen CO2. Klik op onderstaande knop voor een compleet overzicht van waterstof, waaronder de voor- en nadelen.

Opslag van duurzaam opgewekte energie

Het grootste nadeel van energie uit zon- en wind is de wisselende opbrengst en de opslag ervan. Zo heb je in de winter bijvoorbeeld weinig zon. Dus moet je in de zomer, als er veel zon is, energie opslaan. Batterijen zijn alleen een oplossing voor korte termijn. Deze zijn duur en lopen langzaam leeg waardoor er energie verloren gaat. Omzetten van duurzaam opgewekt elektriciteit in waterstof met behulp van elektrolyse is een manier om energie, voor een langere termijn op te slaan. Het voordeel van waterstof is daarnaast dat het makkelijk te transporteren is. Wil je deze energie gebruiken, dan heb je wel producten nodig die erop kunnen draaien. Met de waterstofketel komt Remeha die vraag tegemoet.

Waterstofgas opslag

Van productie naar gebruiker

Productie is één, maar waterstof moet ook eenvoudig bij de gebruiker komen. Onderzoek van Kiwa wijst uit dat het huidige distributienet voor aardgas geschikt te maken is voor waterstof. Het gebruik van waterstof in het bestaande gasnet kan in de toekomst een volwaardig alternatief zijn voor andere energiedragers en verwarmingsoplossingen. Bijvoorbeeld voor huizen die lastig te isoleren zijn tot de huidige nieuwbouwwaarden.

Eerste waterstof project in Rozenburg

waterstofproject
Power2Gas-installatie met de waterstofinstallatie (blauwe containers) en het appartementencomplex (links midden) dat begin 2019 met waterstof wordt verwarmd. FOTO: DNV GL

Een eerste proef op grote schaal vindt plaats. In de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg houdt Remeha in samenwerking met onder andere netbeheerder Stedin, gemeente Rotterdam en woning­stichting Ressort Wonen een proef in een appartementencomplex waar de ketel op zuiver waterstof draait. De proef is een primeur, want nog niet eerder zijn in Nederland huizen verwarmd met HR-ketels op pure waterstof.