Duurzaam wonen - een beter buiten begint binnen - Remeha

Tips over duurzaam wonen.

Wat betekent de energietransitie eigenlijk voor jouw woning? In dit thema vind je informatie over stappen die je kunt zetten om duurzamer te wonen en daarmee energie te besparen. Zo lees je meer over energielabels, verduurzamingsmaatregelen en geven wij je praktische tips. 

waterstof in de energietransitie

Energietransitie

Wordt aardgas vervangen door waterstof?

Het ligt niet in de verwachting dat aardgas straks volledig vervangen gaat worden door waterstof. Waterstof zal wel onderdeel zijn van de energietransitie net zoals biogas en duurzaam opgewekte energie.

Antwoord op vragen

Ben ik na 2026 verplicht om een warmtepomp te koppelen aan mijn cv-ketel?

Het kabinet besloot vorig jaar (2022) dat vanaf 2026 een cv-ketel vervangen moet worden door een hybride warmtepomp. Omdat er situaties zijn waarbij het installeren van een hybride warmtepomp niet of mogelijk minder rendabel is, heeft de minister recent een aantal uitzonderingen aangekondigd. Uitzonderingen die betrekking hebben op kosten in relatie met de terugverdientijd en type woningen.

Lees meer.

Ik verbruik minder dan 1000 m3 aardgas. Is een warmtepomp dan ook rendabel?

Verbruik je minder dan 1.000 m3 gas per jaar, dan bespaar je met een hybride warmtepomp nog steeds op gasverbruik en CO2-uitstoot. De terugverdientijd wordt daardoor langer, maar je draagt wel bij aan een beter buiten. Benieuwd wat jij kan besparen? Je ontdekt het in de WarmteWijzer.

Wat is slimmer. Investeren in zonnepanelen of een kiezen voor een warmtepomp?

Dat is een lastige vraag. Zonnepanelen hebben meestal een kortere terugverdientijd dan een warmtepomp. Met de hoge gasprijzen van 2022/23 was een warmtepomp echter de meest rendabele investering. Nu de gasprijzen dalen kan je nog steeds flink besparen, maar wordt het verschil kleiner.


De regels voor het salderen van opgewekte energie staan echter ter discussie. Mensen zonder zonnepanelen betalen namelijk mee aan de kosten voor terug geleverde energie. Nu steeds meer mensen zonnepanelen hebben lopen die kosten verder op. Het kabinet vindt dat dat eerlijker moet.


Het mooiste is dan ook als je de opgewekte energie van jouw zonnepanelen gebruikt voor het laten draaien van je eigen warmtepomp. Dan bespaar je zowel op energiekosten als op CO2-uitstoot.

Is goed isoleren niet net zo effectief als het kopen van een hybride warmtepomp? 

We adviseren altijd: "start met isoleren". Isoleren is het tegengaan van warmteverlies. Daarmee voorkom je onnodig gasverbruik en verlaag je je energierekening. Kijk daarna hoeveel gas je jaarlijks nog verbruikt. Het meeste gas wordt verbruikt voor het maken van warm tapwater. Koppel je je warmtepomp aan een buffervat, dan verwarmt deze het tapwater voor. Je cv-ketel heeft daardoor minder gas nodig om het water op temperatuur te brengen. Raadpleeg je installateur voor een advies op maat.

Laat Remeha je subsidie-aanvraag regelen.

Veel mensen vinden subsidie aanvragen lastig. Simpelsubsidie neemt voor een vast bedrag van €35,- de volledige aanvraag uit handen. Laat geen geld liggen.