Duurzaam wonen - tips om energie te besparen - Beter buiten begint binnen - Remeha

Blog over duurzaam verwarmen

Energie besparen is makkelijk. Bekijk 11 bespaartips.

We zijn allemaal druk bezig met duurzamer leven en iedereen wil besparen op de energiekosten. Vaak denk je dat er ingrijpende zaken voor nodig zijn: je huis isoleren, een warmtepomp aanschaffen of zonnepanelen laten installeren. Maar ook met kleine maatregelen kun je vanaf vandaag energiekosten beperken, gas besparen en sluipverbruik tegengaan. Alle kleine beetjes helpen. We hebben 11 tips voor je op een rijtje gezet. 


Thermostaat lager zetten

Als je je thermostaat 1 graad lager zet kan je al energie besparen. Dit is een goed idee met zowel vloerverwarming als radiatoren. Wat ook helpt als je een cv-ketel en vloerverwarming hebt: zet de verwarming in ruimtes waar je niet bent helemaal uit. Met een cv-ketel en radiatoren kan je een uurtje voordat je naar bed gaat de temperatuur vast verlagen. Met een warmtepomp en vloerverwarming is regelmatig wisselen van temperatuur, bijvoorbeeld het toepassen van nachtverlaging, geen goed idee. 


Warmere kleding of een dekentje

Krijg je het (’s avonds) wat kouder, trek dan een warme trui aan of pak een dekentje. 


Lagere temperatuur van je cv-ketel

Je cv-ketel staat vaak standaard op 80 graden, maar dat is niet altijd nodig. Beter geïsoleerde woningen kunnen op een lagere temperatuur verwarmd worden. Zet je cv-ketel op 50 of 60 graden als dat mogelijk is. Het comfort blijft, maar je bespaart gas én geld. Bovendien werkt je ketel dan efficiënter. 


Korter douchen

Met korter douchen bespaar je energiekosten, verminder je je waterverbruik én doe je je huid een plezier. Want lang en heet douchen is helemaal niet zo goed voor je huid. Dus probeer korter te douchen: maximaal 5 minuten.


Opladers uit

Is je telefoon of elektrische tandenborstel opgeladen? Haal ze dan van de oplader én haal de stekker van de oplader uit het stopcontact. 

slim besparen - voorkom lekstroom - Remeha

Sluit deuren 

Sluit deuren van ongebruikte (koude) kamers, doe ‘s avonds de gordijnen dicht, vul kieren met isolatiekit en gebruik een tochtstopper bij deuren en ramen. 


Wassen als het nodig is

Zet een vaatwasser en wasmachine alleen aan als ze gevuld zijn. En gebruik ze op een zo laag mogelijke temperatuur. Heb je een eco-stand op je vaatwasser? Dan bespaart je dat zo'n 25% aan kosten ten opzichte van een normaal programma bij dezelfde temperatuur.


Droog je was buiten

Is het mooi weer? Doe dan wat je ouders of oma en opa ook deden: hang je was lekker buiten te drogen. Je bespaart veel energie als je je wasdroger niet gebruikt.

Slim besparen - was buiten drogen - Remeha

Verwarming laag als je op vakantie bent

Ga je een weekend weg of op vakantie? Vergeet dan niet om je verwarming laag te zetten. 


Let op sluipverbruik

Probeer sluipverbruik te voorkomen. Talloze apparaten in je huis staan op stand-by-stand als je ze niet gebruikt. Maar dan zijn ze niet écht uit – dat noemen we sluipverbruik. Denk hierbij aan televisie, computer en mediabox. Zet die apparaten echt uit of maak gebruik van een stand-by-killer. 


Koken in één pan 

Je hoeft het niet elke dag te doen, maar als je een eenpansgerecht bereidt, gebruik je veel minder energie dan wanneer je op drie of vier (gas)pitten kookt. Het is afwisselend, maakt je creatief en het bespaart gas of elektra. Da’s leuk geld besparen. 

Lees ook

Duurzaam verwarmen kan bijna overal

Energietransitie

Duurzaam verwarmen kan bijna overal.

Duurzaam wonen - isoleren - Beter buiten begint binnen - Remeha

Duurzaam wonen

Is isoleren nodig voor de aanschaf van een warmtepomp?