Energietransitie - visie van gemeenten - Beter buiten begint binnen - Remeha

Blog over duurzaam verwarmen

Wat betekent de energietransitie voor jou?

De energietransitie is sinds de klimaatconferentie van Parijs in 2015 in een stroomversnelling geraakt. Tijdens deze conferentie zijn ambitieuze doelen gesteld om de klimaatverandering te beperken, zoals het beperken van de opwarming van de aarde met 1,5 tot 2 graden Celsius. In de jaren na 2015 is nieuwe Europese en Nederlandse wetgeving ontstaan die ook een effect hebben op de warmtetransitie. De warmtetransitie is een belangrijk onderdeel van de energietransitie en gaat over het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Een belangrijke oplossing om duurzamer te verwarmen zijn warmtepompen.


Wetgeving rondom de energietransitie is te complex en uitgebreid om volledig te bespreken. Het is belangrijk om te weten dat in Nederland het Klimaatakkoord een belangrijk onderdeel is van het beleid. Hierin is afgesproken om CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen vergeleken met 1990. In 2050 moet dit zelfs 95% zijn. Dat betekent dat energie op een duurzame wijze opgewekt moet worden en dat er minder energie verbruikt moet worden. Dit geldt ook voor de bestaande woningbouw. Enkele belangrijke maatregelen hier zijn isoleren, zonnepanelen en warmtepompen. 


Duurzame energieopwekking

De bekendste manier om zelf groene energie op te wekken is met zonnepanelen. Ze zijn in de afgelopen jaren significant goedkoper en efficiënter geworden waardoor de terugverdientijd vaak minder dan zeven jaar is. Met de huidige salderingsregelingen zijn zonnepanelen ook lucratief als de stroom niet gebruikt wordt, maar hier lijkt binnen enkele jaren een einde aan te komen. De overheid wil de salderingsregeling afbouwen, mede om de overbelasting van het net tegen te gaan. 



zonnepanelen-energietransitie



Minder energie verbruiken

Een andere manier om een woning te verduurzamen is door minder energie te gebruiken. Dit kan erg eenvoudig door de thermostaat 1 of meer graden lager te zetten. Mocht je graag je huidige comfort behouden, dan kan je ook kiezen voor isolatie. Isolatie kan op meerdere plaatsen toegepast worden zoals in het dak, de muren en zelfs in de vloer. Daarnaast scheelt isolerend glas ook enorm in de energierekening en comfort. Het gevoel van een koude luchtstroom bij enkel glas bevorderd namelijk niet het comfortgevoel. 


Duurzaam verwarmen

De warmtepomp is een goede manier om duurzaam te verwarmen, zonder aardgas of met minder aardgas. Een warmtepomp heeft een hoog rendement en haalt energie uit een duurzame energiebron zoals bodemwarmte of de buitenlucht. In minder geïsoleerde woningen is een hybride warmtepomp, die werkt in combinatie met een cv-ketel, een goede manier om te besparen op gasverbruik zonder grote verbouwingen te doen. De Nederlandse overheid onderstreept het belang van de hybride warmtepomp met nieuwe wetgeving. Lees meer over deze wetgeving, hoe warmtepompen werken en waarom een hybride warmtepomp een blijvende oplossing is.


Welke maatregelen kan jij nemen?

Kijk binnen jouw beschikbare budget welke maatregel(en) voor jouw situatie geschikt zijn. Informeer ook naar de subsidiemaatregelen die de Nederlandse overheid biedt.


Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan meer over warmtepompen of vul direct onze WarmteWijzer in.

Lees ook

Energietransitie - wetgeving - Beter buiten begint binnen - Remeha

Energietransitie

Alles over wetgeving hybride verwarmen na 2026.

Makkelijk subsidie aanvragen - Een beter buiten begint binnen - Remeha

Energietransitie

Warmtepompen flink goedkoper door subsidie.

Duurzaam verwarmen kan bijna overal

Energietransitie

Hybride warmtepomp. Onderdeel van de toekomst van verwarmen.