Energietransitie - wetgeving - Beter buiten begint binnen - Remeha

Blog over duurzaam verwarmen

Alles over de wetgeving hybride verwarmen na 2026.

De hybride warmtepomp, ofwel de combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel, wordt vanaf 2026 de standaard. Vanaf die tijd is het niet meer toegestaan om een cv-ketel te vervangen door alleen een cv-ketel. Want daarmee haal je de nieuwe rendementseisen voor verwarmingssystemen niet. Die haal je wel als je er iets duurzaams naast zet. In de meeste gevallen zal dat een warmtepomp zijn. Hybride wordt dus het nieuwe normaal. 


Iedereen weet dat we moeten verduurzamen om onze planeet leefbaar te houden. Om de duurzame doelstellingen te halen, moet het tempo omhoog. Dat is dan ook de reden dat het kabinet met deze norm komt. Hoe sneller we duurzaam gaan verwarmen, hoe beter dat is voor het milieu en het klimaat. Daarom moet een nieuw verwarmingssysteem na 2026 verplicht voldoen aan strengere rendementseisen. Want een hoog rendement betekent minder milieuschade. Als je dus een nieuw verwarmingssysteem aanschaft na 2026, mag dat niet meer alleen een cv-ketel zijn. Tenzij je aanspraak kan doen op enkele uitzonderingen.


Aardgasverbruik daalt tot 70%

Een volledig aardgasvrij warmtepompsysteem is natuurlijk het beste voor het milieu, maar dat is niet voor elke woning haalbaar. Een cv-ketel in combinatie met een warmtepomp kan vrijwel altijd, vaak zelfs zonder grote aanpassingen. Met een hybride warmtepomp verwarm je een woning het grootste deel van het jaar volledig elektrisch, middels de warmtepomp. Alleen als het buiten erg koud is, zal de cv-ketel bijspringen. Het aardgasverbruik kan daarmee gemiddeld tot 70% dalen, blijkt uit onderzoek. Daarmee draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot én valt je gasrekening veel lager uit.


Benut de overgangsperiode: isoleer!

Iedereen die nog een vrij nieuwe cv-ketel heeft, mag die uiteraard blijven gebruiken tot die versleten is. Het is dus niet zo dat iedereen in 2026 aan een warmtepomp moet. Er zal een behoorlijk lange overgangsperiode zijn. Wie bijvoorbeeld in 2025 nog een cv-ketel vervangt, hoeft pas na zo’n 15 jaar te investeren in een duurzaam alternatief. Maar ben je in 2026 aan vervanging toe, dan zal je in ieder geval aan een hybride systeem moeten denken. Of je er nu in 2026 of 2040 aan toe bent, het is verstandig om je voor te bereiden op de overgang naar een warmtepomp. Bijvoorbeeld door je woning goed te isoleren. Daardoor heeft een warmtepomp minder energie nodig om je woning te verwarmen. 


Niet voor iedereen verplicht

Het kabinet is druk bezig om de nieuwe norm voor duurzaam verwarmen handen en voeten te geven. Hoe die er precies uit gaat zien, weten we dus nog niet. Het lijkt er wel op dat monumenten en flatgebouwen uitgezonderd zullen zijn van de plicht. Net als woningen in wijken waar over enkele jaren een warmtenet komt en woningen waar een hybride warmtepomp simpelweg niet mogelijk is. Omdat er geen ruimte voor is, of er te veel aanpassingen voor nodig zijn. De terugverdientijd van een hybride systeem mag daarnaast niet langer dan zeven jaar zijn. Neem een kijkje bij de warmtewijzer om te checken wat jouw terugverdientijd is. Zeker zolang de overheid subsidie geeft op warmtepompen. En dat duurt nog zeker tot 2030. 

Lees ook

Makkelijk subsidie aanvragen - Een beter buiten begint binnen - Remeha

Energietransitie

Warmtepompen flink goedkoper door subsidie.

Energietransitie - De hybride warmtepomp als belangrijk onderdeel - Remeha

Energietransitie

Hybride warmtepomp. Onderdeel van de toekomst van verwarmen.