Energietransitie - De hybride warmtepomp als belangrijk onderdeel - Remeha

Blog over duurzaam verwarmen

Een warmtepomp, niet verplicht wel verstandig

"Uit onderzoek blijkt: ruim 95% van de warmtepompeigenaren is tevreden."

In het hoofdlijnenakkoord wat door PVV, BBB, NSC en VVD is opgesteld staat vermeld dat de hybride warmtepomp bij ketelvervanging vanaf 2026 niet meer verplicht wordt. Maar wat wordt hier precies mee bedoeld? En wat betekent dit voor jouw persoonlijke situatie? Dat leggen we graag aan je uit.


De voorgenomen norm 2026 vervalt, wat betekent dit?

Hugo de Jonge, demissionair minister Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, kondigde medio 2022 een nieuwe norm aan die stelt dat bij het defect raken van jouw cv-ketel er verplicht een duurzaam alternatief moet komen. Bij veel bestaande woningen betekent dit dat er naast een nieuwe cv-ketel op aardgas een hybride warmtepomp moet worden geplaatst. Deze verplichting, die per 1 januari 2026 van kracht zou gaan, komt volgens het hoofdlijnenakkoord te vervallen. Je kunt je kapotte cv-ketel vervangen door een nieuw exemplaar, zonder een warmtepomp aan te hoeven schaffen.


Hybride warmtepomp ook zonder plicht de beste oplossing voor verduurzaming

Een hybride systeem levert aantoonbaar tot 80% gasbesparing op, werd eerder aangetoond in het demonstratieproject ‘Hybride Verwarmd’ (2023). Met deze besparing op gas bespaar je al snel honderden euro’s en draag je bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en het creëren van een betere leefomgeving. Ook technisch is het een interessante oplossing: eenvoudig te installeren naast je bestaande cv-ketel. In veel gevallen is de installatie al binnen een dag realiseerbaar. 


Een investering die zichzelf terugverdient

Uit een recent onderzoek van InstallatieMonitor blijkt dat 95% van de woningeneigenaren, die in 2022 en 2023 een warmtepomp hebben laten plaatsen, tevreden is en anderen een warmtepomp aanraadt. Een belangrijke motivatie hierbij is dat de woning duurzamer wordt en dat de investering voor een warmtepomp zichzelf terugverdient. Het is dus het onderzoeken waard. Ondanks het vervallen van de norm 2026 blijft de ISDE-subsidie wel bestaan, hiermee bespaar je bijvoorbeeld tot € 2.700,- op de aanschaf van een Elga Ace hybride warmtepomp.


Wil jij weten wat je kunt besparen met een warmtepomp? Doe dan hier de gratis WarmteWijzer of breng een bezoek aan ons Experience Center.

Lees ook

Duurzame oplossingen - Wat kost een elektrische of hybride warmtepomp

Duurzame oplossingen

Wat kost een elektrische of hybride warmtepomp? 

Makkelijk subsidie aanvragen - Een beter buiten begint binnen - Remeha

Energietransitie

Warmtepompen flink goedkoper door subsidie.