Blog over duurzaam verwarmen
Wat kost een elektrische of hybride warmtepomp?
Met een warmtepomp in jouw woning kun je veel geld besparen. Je gas- en energieverbruik neemt namelijk flink af, wat terug te zien is op de energierekening. Maar aanvankelijk is een warmtepomp natuurlijk wel een investering. Wat kost een warmtepomp precies? Waar bestaan deze kosten uit? En wat zijn de financiële verschillen tussen de verschillende soorten warmtepompen?
Wat kost een hybride warmtepomp?
Om met de laatste vraag te beginnen: die financiële verschillen zijn behoorlijk groot. De kosten van een hybride warmtepomp zijn doorgaans een stuk lager dan een elektrische warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel. In veel gevallen kan de bestaande ketel blijven hangen en wordt deze uitgebreid met een warmtepomp. Er zijn dan dus geen extra kosten voor de aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Hybride warmtepompen zijn doorgaans beschikbaar tussen 3.500 en 4.000 euro (inclusief plaatsing en na aftrek van subsidie).
Wat kost een elektrische warmtepomp?
Bij een elektrische warmtepomp liggen de kosten zoals gezegd een stuk hoger. Bovendien is er nog een onderscheid te maken tussen lucht/water- en water/water-warmtepompen. Laatstgenoemde optie is nog eens aanmerkelijk duurder, omdat er een bron moet worden aangelegd. In de praktijk komt dit bij bestaande bouw dan ook weinig voor. Meestal gaat het dus om lucht/water-warmtepompen. Deze zijn aan te schaffen vanaf zo’n 7.500 euro, maar de verschillen in prijzen van dit type warmtepomp zijn erg groot. Een exact richtbedrag is daarom lastig aan te geven.
Waaruit bestaan de kosten van een warmtepomp?
De kosten van een hybride warmtepomp bestaan meestal uit niet meer dan de aanschaf- en installatiekosten. Dat een elektrische warmtepomp duurder is, komt omdat hier nog andere kosten bij komen kijken. Naast de warmtepomp zelf is bijvoorbeeld ook een boilervat nodig. De installateur moet daarnaast vaak aanpassingen doen aan de meterkast en soms ook vloerverwarming aanleggen. Bovendien is voor een elektrische warmtepomp goede isolatie nodig, waarvoor in veel gevallen dus ook eerst nog kosten voor worden gemaakt. Uiteindelijk bepaalt de installateur altijd de exacte kosten van de hybride of elektrische warmtepomp. Hierbij is aan te raden om in zee te gaan met een ‘Hybrid Hero’, een door Remeha erkende installateur van hybride warmtepompen. Via de WarmteWijzer helpt Remeha jou bij het vinden van de juiste verwarmingsoplossing en een goede installateur in de buurt.
Kan ik subsidie krijgen voor mijn warmtepomp?
De genoemde richtbedragen zijn inclusief btw en na aftrek van subsidie. Het gaat hierbij om de ISDE-subsidie, die op dit moment voor een gemiddelde (hybride) warmtepomp 2.400 euro bedraagt. Deze Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing is bedoeld voor het verduurzamen van bestaande woningen of kantoren en loopt door tot 2030. Meer informatie over de ISDE-subsidie en hulp bij jouw subsidieaanvraag vind je op de Remeha website.
Lees ook
Energietransitie
Warmtepompen flink goedkoper door subsidie.
Duurzaam wonen