• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

(hybride) Warmtepomp blijft uit financieel- en duurzaamheidsoogpunt uiterst aantrekkelijk

Nu de regering heeft besloten om voor consumenten tijdelijk een prijsplafond op energielasten in te stellen, lijkt het alsof de warmtepomp niet meer interessant is. Vanuit een duurzaamheidsperspectief is de situatie onveranderd. Het opwekken van warmte met een warmtepomp leidt per warmte-eenheid altijd tot een kleinere CO2- uitstoot dan verwarmen met een gasketel. Financieel gezien sluit het beschermen van de consument tegen hoge energielasten volledig aan bij de doelstellingen van Remeha. De uitspraak dat een warmtepomp door het prijsplafond niet meer lonend is verdient namelijk wat nuancering. De (hybride) warmtepomp blijft daarmee een duurzame én financieel aantrekkelijke oplossing!

Uit de plannen komt naar voren dat de overheid het prijsplafond gebruikt om consumenten tot een gebruik van 1200 m3 gas en 2400 kWh elektriciteit met een lager tarief te beschermen. Als prijsplafond denkt men nu aan een prijs van 1,50 euro per m3 gas tot 1200 m3 en 0,70 euro per kWh elektriciteit tot 2400 kWh. De maatregelen zijn tijdelijk en gelden tot eind 2023. Voor het energiegebruik boven deze hoeveelheden mogen de energieleveranciers marktprijzen berekenen.

Gasverbruik beperken Om de energiekosten te beperken is het dus juist belangrijk om ervoor te zorgen dat het gasverbruik onder de 1200 m3 per jaar blijft. Een hybride warmtepomp is hiervoor een uitstekend middel. Voor de huishoudens die hun woning op dit moment nog met een gasketel verwarmen is het zinvol om in een hybride warmtepomp te investeren. Er wordt dan direct tot 70% bespaard op het gasverbruik omdat de gasketel alleen nog gebruikt wordt voor de productie van warm water. De hybride warmtepomp verwarmt de woning.

Zeer rendabele investering Een hybride warmtepomp is en blijft een duurzame en financieel rendabele investering. Uit financieel oogpunt, omdat je er dan vrij zeker van kunt zijn dat je niet boven het gasverbruik van 1200 m3 per jaar uitkomt (de begrensde energieprijzen tot eind 2023 kunnen wel van invloed kunnen zijn op je besparing in 2023 en dus de terugverdientijd). Tegelijk kunnen we aantonen dat het verwarmen met de warmtepomp in verreweg de meeste situaties voordeliger is dan het verwarmen met gas. In alle gevallen zal een hybride warmtepomp bijdragen aan een besparing op de maandelijkse energielasten.

 

Veelgestelde vragen

Nee, ook met het voorgenomen prijsplafond is het verstandig om de warmtepomp te blijven gebruiken.
Zolang het prijsplafond van toepassing is, is de besparing significant lager. Het verwarmen met een warmtepomp is echter in vrijwel alle gevallen niet duurder dan verwarmen op gas.
Na 2023 zullen er weer gewone marktprijzen gehanteerd worden. In dat geval is de originele besparing weer van toepassing.
Nee, de warmtepomp functioneert het best met de huidige instellingen.
Door de thermostaat een graadje lager te zetten bespaart u veel energie. Ook ’s nachts kan de thermostaat rustig een aantal graden lager ingesteld worden.