Het doel van een hybride warmtepomp is om het gasverbruik te verminderen en de energiekosten voor de consument te verlagen. In plaats van gas gebruikt de warmtepomp elektriciteit om warmte op te wekken. Dit maakt de hybride warmtepomp een van de snelste en meest toegankelijke manieren om bestaande woningen en renovatieprojecten te verduurzamen. Het systeem is goedkoper en eenvoudiger te installeren dan een volledig elektrisch warmtepompsysteem en neemt vaak minder ruimte in beslag. Hybride warmtepompsystemen hebben meestal een vermogen van 4 kW tot 8 kW.
Een hybride warmtepomp werkt samen met een externe warmtebron, vaak een cv-ketel, maar het kan ook een elektrische ketel zijn.
De warmtepomp verzorgt de verwarming van de woning zolang de buitentemperatuur dat toelaat. Wanneer de warmtepomp onvoldoende warmte kan leveren, bijvoorbeeld bij zeer lage buitentemperaturen, springt de cv-ketel bij of neemt deze het volledig over. Voor het verwarmen van sanitair tapwater blijft de cv-ketel verantwoordelijk, omdat de hybride warmtepomp deze functie niet overneemt.
De hybride warmtepomp is vooral geschikt voor woningen die nog niet optimaal geïsoleerd zijn of waar het verwarmingssysteem (radiatoren of vloerverwarming) nog niet is aangepast aan lagere watertemperaturen. Dit maakt het systeem een aantrekkelijke keuze voor bestaande bouw en renovaties.
Terug naar het overzicht