• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

Wat is de ideale nachttemperatuur voor je verwarming?

Afhankelijk van de isolatie en de leeftijd van je huis zijn er handige tips en richtlijnen voor de beste nachttemperatuur.

In de winter gebruik je veel warmte. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe je de verwarming slim gebruikt, ook ’s nachts. Zo bespaar je warmte én geld. Bovendien draag je zo bij aan het mogelijk maken van fossielvrij leven.
Vaak heb je de verwarming ’s nachts niet nodig. Je kunt de verwarming daarom lager zetten in de nacht.

  • Als je een hr-combiketel hebt, kun je de temperatuur ongeveer drie tot vijf graden lager zet dan overdag. Dit is afhankelijk van de opwarmtijd van de verwarmingsketel. Zo bespaar je op je energierekening.
  • Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis ’s morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming ’s nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
  • Als je een solo warmtepomp hebt, raden we aan een constante temperatuur aan te houden en dit niet aan te passen.
  • Als je een solo warmtepomp hebt met een Low H2O-installatie, dan kun je de verwarming ’s nachts beter helemaal niet lager zetten. Alleen als je op vakantie gaat is het slim om je verwarming vier graden lager te zetten.

De opwarmtijd van je cv-installatie bepaalt de nachtverlaging. Hoe langer deze duurt om de woonkamer weer op temperatuur te krijgen, hoe minder de verlaging moet zijn.

Met een slimme thermostaat stel je vooraf in hoe warm je huis is en op welk moment. Verder zijn de meeste slimme thermostaten zelflerend, zodat je je verwarming optimaal gebruikt. Dat is comfortabel én je bespaar energie en geld.
Ook als je een klokthermostaat hebt, is het mogelijk een tijd in te stellen waarop de temperatuur zakt. Kies bij voorkeur voor een uur voordat je naar bed gaat. Zo heb je het niet koud en bespaar je toch al eerder op je energierekening.

Mocht je hulp nodig hebben om dit op de juiste manier in te stellen, verzoeken we je vriendelijk jouw installateur te benaderen. Of ga op zoek naar een installateur in de buurt

Terug naar het overzicht