• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

Dubbele besparing door vervangen van installaties

Omringlocatie Hollewal is een verpleeghuis op Texel waar mensen terecht kunnen die intensieve zorg nodig hebben, maar wel graag nog in contact willen staan met andere mensen. Bewoners maken deel uit van een woongroep en delen samen met een paar medebewoners een huiskamer en keuken. Personeel van Omring helpt bij de dagbesteding en een Advies- en Behandelcentrum is in de buurt voor de behandeling van zowel psychische als fysieke aandoeningen.

Toen de bestaande verwarmingsinstallatie van woongroep Hollewal aan vervanging toe was, stelde installatiebureau IBS Oele Schoo voor de verwarmingsinstallatie uit te breiden met een Quinta Ace 90 en een Aqua Cella 750 van Remeha. In combinatie met de verwijdering van één van de ketels en het vervangen van de tweede andere ketels zorgde dit voor flinke energiebesparing.

Doelstelling

De vervanging van de bestaande verwarmings- en tapwaterinstallatie bij Omringlocatie Hollewal.

Resultaat

IBS Oele Schoe verving twee van de drie bestaande GAS 210 ECO Pro cv-ketels van 166 kW met twee GAS 210 ECO Pro cv-ketels van 200 kW en voegde een Quinta Ace 90 aan de verwarmingsinstallatie toe. Verder koppelde het installatiebureau de warmtapwatervoorziening af van de cv-ketels en verving het de boilers voor een Aqua Cella 750 oplaadboiler van Remeha. In juli 2019 wijzigde IBS Oele Schoe nog de open verdeler van de installatie, omdat het daar in de winter te koud voor was.

Succesvol verloop

Yvo de Porto van IBS Oele Schoo werkte als projectvoorbereider mee aan de vervanging van de oude warmtapwater- en verwarmingsinstallatie van Omringlocatie Hollewal. “Het leuke aan dit project is dat we een enorme besparing wisten te behalen op het gasgebruik van de installaties voor verwarming en warm tapwater. In de voorbereidingsfase van het project verwachtten we dat de geplande werkzaamheden en vervangingen voor een besparing van ongeveer 15 procent zouden zorgen. In de praktijk realiseerden we een besparing van circa 36 procent; meer dan het dubbele van wat we voorspelden" vertelt Yvo de Porto, projectvoorbereidern IBS Oele Schoo.

Het leuke aan dit project is dat we een enorme besparing wisten te behalen op het gasgebruik van de installaties voor verwarming en warm tapwater.

Yvo de Porto, projectvoorbereider IBS Oele Schoo

Voorafgaand aan de installatiewerkzaamheden bij het verpleeghuis legde IBS Oele Schoe Omring twee verschillende opties voor. “De eerste optie was het 1 op 1 vervangen van de bestaande cv-ketels met nieuwe exemplaren. De tweede keuzemogelijkheid die we gaven was het toevoegen van de Quinta Ace 90 voor efficiëntere verwarming van het tapwater in combinatie met de Aqua Cella 750 oplaadboiler. Daarnaast stelden wij bij deze tweede keuzemogelijkheid voor om geen drie maar twee staande ketels voor de verwarming neer te zetten. De tweede optie bracht uiteraard meer kosten met zich mee, omdat daarbij extra systemen moesten worden aangeschaft en het veel meer arbeid met zich meebracht. Vanwege de verwachte besparing koos Omring toch voor die aanpak.”

Behalve een flinke besparing op het gasverbruik bracht de keuze voor het toevoegen van de Quinta Ace 90 en de Aqua Cella 750 nog een extra voordeel met zich mee. “Omdat de keuze op de tweede optie viel, konden we de ketels vervangen in een periode waarin de bewoners daar zo min mogelijk overlast van ervoeren. Juist in een verpleeghuis is het belangrijk dat de bewoners zoveel mogelijk comfort ervaren tijdens hun verblijf. We moesten dan ook zorgen dat de bewoners zo kort mogelijk zonder warm water zaten en dat de verwarming werd vervangen op een moment dat extra verwarming van het pand niet nodig was” vertelt Yvo verder.

Naadloze aansluiting van werkzaamheden

Tijdens de eerste fase van het project verwijderde de installateurs van IBS Oele Schoe één oude cv-ketel en liet het de overige twee staan om het gebouw te verwarmen. “Op de plaats waar eerst de oude cv-ketel stond, plaatsten we daarna de Aqua Cella. Vervolgens konden we het warme tapwater omschakelen van de cv-ketels naar de Aqua Cella. Doordat deze werkzaamheden zo goed op elkaar aansloten, was de periode dat het verpleeghuis geen warm tapwater had beperkt tot ongeveer vier uur. In de zomerperiode vervingen we de overige ketels, zodat de bewoners geen hinder ondervonden van een niet-functionerende verwarming.”

De Porto geeft aan dat de positieve projectresultaten mede tot stand komen door een goede samenwerking met Remeha. “Al vanaf het begin van het traject was Remeha nauw bij het project betrokken. We keken samen hoe we meer uit de installatie konden halen zonder al te grote investeringen te doen. Het voorstel om de Quinta Ace 90 en de Aqua Cella 750 aan de installatie toe te voegen kwam dan ook mede tot stand door de input van Remeha. Maar ook na de oplevering speelde Remeha een belangrijke rol. Toen de nieuwe installatie stond, kwam een specialist van Remeha langs voor een software-update en een algemene controle van het toestel.”

Ook Omring is tevreden over het resultaat

René Glim, Projectleider Technisch Beheer bij Omring, is blij met het resultaat van het vervangen van de installaties. “De oude installaties draaiden niet optimaal en het was zaak om voor de winter de verwarmings- en warmtapwaterinstallatie te vervangen. Het doel was om de winter in te gaan met een goed functionerend verwarmingssysteem en waar mogelijk een energiebesparing te realiseren; dat is gelukt. Na de oplevering was er een klein probleempje, maar dat is snel en vakkundig opgelost door IBS en Remeha. De installaties zien er netjes uit en draaien als een speer. Ik ben dus dik tevreden.”

Het doel was om de winter in te gaan met een goed functionerend verwarmingssysteem en waar mogelijk een energiebesparing te realiseren; dat is gelukt.

René Glim, projectleider Technisch Beheer Omring

Ook interesse in een dubbele besparing?

Vraag het de accountmanagers.

Bekijk hier de originele editie van Project in Beeld van Omring Hollewal.