• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

Verduurzaming in wooncomplex van warm tapwater en verwarming

Tamarixplantsoen is een woonlocatie in Heerhugowaard voor senioren die zelfstandig willen wonen en daarbij behoefte hebben aan thuiszorg. Bij de zoektocht naar een duurzame totaaloplossing voor de verwarming en het warm tapwater in dit complex koos de installateur in opdracht van de exploitant voor de duurzame producten van Remeha.

Om de appartementen van Tamarixplantsoen duurzaam te verwarmen en van warm tapwater te voorzien, installeerde Klaver Klimaattechniek, onderdeel van de Klaver Giant Group, een zonneboilersysteem. Dit systeem bestaat uit twee zonnecollectorvelden van elk 10 panelen, de Aqua Cella 750, het Quinta Ace cascadesysteem en een Remeha HFS-systeemvat.

Doelstelling

Het verduurzamen van de productie van warm tapwater en de verwarming op woonlocatie Tamarixplantsoen.

Resultaat

Klaver Klimaattechniek verving de bestaande verwarmingsinstallaties door een effectief zonneboilersysteem. Twee zonnecollectorvelden benutten de duurzame energie van de zon om het water in het HFS-systeemvat te verwarmen. Het warme water uit het systeemvat voedt de Aqua Cella 750, die het hete water indien nodig verder opwarmt. Hierna kan het warme water worden ingezet voor tapwater of het voedt de verwarmingsinstallatie van het appartementencomplex. Als de watertemperatuur van het water uit het Remeha HFS- systeemvat te laag is, zorgt de cascadeopstelling voor extra warm water om de Aqua Cella 750 te voeden. Zo heeft het wooncomplex de zekerheid dat ook als de zon een tijd niet schijnt de verwarming het doet en warm tapwater en verwarming beschikbaar zijn.

Succesvol verloop

"De opdrachtgever had als eis om minimaal 50 m2 aan zonnecollectoren te installeren die het systeem voeden. Die eis komt voort uit het feit dat de exploitant van het complex voor de financiering van de installatie gebruik wilde maken van een subsidieregeling. Om voor die subsidie in aanmerking te komen, was er de voorwaarde om zonnecollectoren met een minimale grootte van 50 m2 te plaatsen. Daarom installeerden we twee collectorvelden met elk een oppervlakte van ongeveer 25 m2. Deze precieze oppervlakte is gebaseerd op het aantal bewoners, de oppervlakte van het pand en aanvullende regels" vertelt Ton Visser, werkvoorbereider en projectleider Klaver Klimaattechniek.

Behalve de zonnecollectoren plaatste Klaver Klimaattechniek ook de Aqua Cella 750, vijf Quinta Ace 115 hr-ketels in cascadeopstelling en een Remeha HFS-systeemvat. Na het aansluiten van de ketels en boilers verzorgde het bedrijf ook de inregeling van de installaties. "De duurzame energie van de zonnecollectoren stuurt het Remeha HFS-systeemvat aan. Het Remeha HFS-systeemvat stuurt op zijn beurt weer de Aqua Cella 750 en de Quinta Ace 115-ketels in cascadeopstelling aan. Wanneer de zonneboiler te weinig vermogen levert om efficiënt te kunnen verwarmen, dan zorgen de Quinta Ace 115 cv-ketels in cascadeopstelling dat er toch tegen een aanvaardbare prijs wordt verwarmd.”

Tijdelijk afkoppelen

De rol van Visser was bij het project drieledig. “Ik was zowel de werkvoorbereider als de projectleider en archivaris voor de verduurzaming van de verwarming van het Tamarixplantsoen. De moeilijkheidsgraad in dit traject was dat het oude systeem moest blijven draaien tijdens de opbouw van het nieuwe systeem. Bij elk overgangsmoment namen onderdelen van het nieuwe systeem de taken over van delen van het oude systeem. Toen we de installatiewerkzaamheden afrondden, moesten we de boiler en het verwarmingssysteem tijdelijk afkoppelen om de laatste onderdelen te vervangen en in te regelen. Die onderbreking duurde ongeveer 3,5 uur, waarna de bewoners weer beschikten over verwarming en warm tapwater. Op het moment dat het systeem weer functioneerde, was het verwarmingswater en warme tapwater nog niet eens afgekoeld.”

De installatiewerkzaamheden van Klaver Klimaattechniek duurden ongeveer 6 weken. Visser geeft aan dat de bewoners en het personeel op de locatie vrij weinig van de werkzaamheden hebben gemerkt door het soepele verloop van de overgangsmomenten. Zelf kwam Visser nog wel voor een uitdaging te staan: “Het zonneboilersysteem zorgde voor een constructieve uitdaging op het gebied van ballast. Dit systeem was zo zwaar dat deze niet zonder ondersteuning op het dak kon rusten. Na overleg met de bouwkundig begeleider bleek dat we dit konden oplossen met stalen poten in beton op de dakvloer. De bouwkundig begeleider overlegde de situatie met de dakdekker, die de constructie afwerkte. Hierdoor kon het systeem toch worden geplaatst.”

Een goed begin is het halve werk

Ook de betrokkenen van Remeha zijn erg blij met het resultaat van dit project. “Een goed begin is het halve werk. Bij de verduurzaming van warmte- en warmwatervoorziening van Tamarixplantsoen was dit zeker het geval. Het project kende geen problemen en installateur Klaver Klimaattechniek zorgde ervoor dat de bewoners en de zorgprofessionals zo min mogelijk overlast hadden tijdens de installatiewerkzaamheden.” aldus Gosse Visscher, Account Salesmanager Remeha.

Een goed begin is het halve werk.

Gosse Visscher, Account Salesmanager Remeha

Ook interesse in verduurzaming?

Vraag het de accountmanagers.

Bekijk hier de originele editie van Project in Beeld van het Tamarixplantsoen.