• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

Grote verduurzamingsslag op middelbare school

Toen op de vmbo-afdeling van een scholengemeenschap in Raalte de cv-ketels aan vervanging toe waren, schreef het schoolbestuur een aanbesteding uit voor het vervangen van het ketelhuis. De opdracht was om de ketels 1 op 1 te vervangen, bestaande klimaatproblemen in het schoolgebouw op te lossen en een verduurzamingsslag te slaan met de installatie van de nieuwe ketels. Dankzij de samenwerking Remeha, Strukton en Spirotech was deze verduurzamingsslag mogelijk.

Strukton Worksphere, Remeha en Spirotech kregen op basis van een vernieuwend voorstel de opdracht voor het vervangen van het ketelhuis. Strukton installeerde twee ketelcombi’s van in totaal meer dan 2 MW, die elk één GAS 610 ECO Pro bevatten. Speciale apparatuur van Spirotech zorgt voor waterbehandeling van het systeemwater voor de in totaal twee GAS 610 ECO Pro-ketels van Remeha, zonder dat hier chemicaliën aan te pas komen.

Doelstelling

Vervanging van de cv-ketels om het schoolgebouw te verwarmen, waarbij de nieuwe ketels duurzamer moeten functioneren dan de bestaande ketels.

Resultaat

Strukton verving de bestaande ketels door twee GAS 610 ECO Pro-ketels van Remeha. De verwarming van het complex gebeurt hierdoor duurzamer dan in de uitgangssituatie het geval was. De SpiroTrap Magnet vuilafscheiders en SpiroPure van Spirotech behandelen het water waarmee de cv-ketels van Remeha het schoolgebouw verwarmen.

Succesvol verloop

De vervanging van de ketels binnen het schoolgebouw van de middelbare school in Raalte was geen doorsnee project. Behalve installateur Strukton en leverancier Remeha was ook Spirotech bij het project betrokken. Dit bedrijf levert oplossingen voor vloeistofconditionering binnen gesloten systemen. Voor de zuivering van het water dat door de leidingen en de ketels loopt, installeerde het bedrijf de SpiroPure en de SpiroTrap Magnet vuilafscheiders. Namens Spirotech was salesmanager Martijn Worst bij het project betrokken. Hij prijst de samenwerking tussen Strukton, Remeha en zijn bedrijf Spirotech. "De communicatie onderling was heel goed en we gingen als bedrijven alle drie met open vizier het project aan. De lijntjes waren kort en doordat er vrijwel altijd iemand van Strukton op locatie aanwezig was, was het makkelijk om informatie in te winnen of afspraken te maken."

De communicatie onderling was heel goed en we gingen als bedrijven alle drie met open vizier het project aan.

Martijn Worst, salesmanager Spirotech

Hij legt uit dat de goede onderlinge samenwerking geen overbodige luxe was. “Strukton communiceerde met de opdrachtgever, dus het was belangrijk dat we onze vragen en boodschappen aan de school helder aan hen konden overbrengen. Verder moesten we zeker weten dat de verwarmingsinstallatie volledig operationeel was op het moment dat we de SpiroPure en de SpiroTrap Magnet gingen aanbrengen. Om deze waterbehandelingsproducten goed aan te kunnen brengen, moet er namelijk in alle uithoeken van de installatie watercirculatie zijn.”

Guus van Elck was als projectmanager van Strukton bij de werkzaamheden voor de school betrokken. “We boden de opdrachtgever in feite twee keuzes aan”, zegt Van Elck. “Als eerste mogelijkheid boden we een relatief goedkope optie aan, waarbij we de bestaande ketels één op één zouden vervangen met ketels die net aan de minimale eisen voldeden. Daarnaast boden we een duurzamer alternatief aan met de twee GAS 610 ECO Pro-ketels van Remeha.”

Langere levensduur voor leidingen en cv-ketels

Van Elck geeft aan dat de waterbehandelingsoplossingen van Spirotech helpen om het water dat in de installaties stroomt schoon te houden, waardoor de leidingen en cv-ketels een langere levensduur hebben. Verder zorgt de behandeling van het verwarmingswater voor een betere warmteoverdracht binnen de verwarmingssystemen en hierdoor een hoger rendement.

Tijdens de installatiewerkzaamheden kregen Van Elck en zijn collega’s met meerdere uitdagingen te maken. Zo bevond zich een betonnen plaat onder de ketels, waar asbest was toegepast. “Het asbest moest uiteraard eerst veilig worden verwijderd voordat we met de werkzaamheden door konden”, vertelt Van Elck. “Omdat we de oude cv-ketels eerst moesten weghalen voordat het asbest verwijderd kon worden, was het noodzakelijk om buiten een tijdelijk noodketelhuis te realiseren. Op die manier kon de school toch tijdelijk worden verwarmd tijdens het verwijderen van het asbest, de installatie van de nieuwe ketels en het aanbrengen van de SpiroPure en de SpiroTrap Magnet.”

Op maat gemaakte rookgasafvoer

Een andere uitdaging voor de projectmedewerkers was de rookgasafvoer van de nieuwe ketel. Van Elck: “Omdat deze vrij hoog uit de ketel kwam, was het in eerste instantie niet mogelijk om hiermee in de bestaande bouwkundige schoorsteen van het schoolgebouw uit te komen. In samenspraak met de technische adviseurs van Remeha maakten we een aangepaste rookgasafvoer die wel precies goed uitkomt op het schoorsteenkanaal. Doordat we dit in samenwerking met Remeha konden doen, voldoet deze op maat gemaakte rookgasafvoer aan de eisen voor de keuring van cv-ketels.”

De nauwe samenwerking tussen Spirotech, Strukton en Remeha zorgden voor een snelle en soepele afronding van het project. Zowel Worst, Van Elck als Rik de Munnik, verkoopmedewerker bij Remeha, geven aan zeer tevreden te zijn met de samenwerking. De Munnik: " Vanaf het begin stonden alle neuzen dezelfde kant op en hadden alle betrokkenen de intentie om er samen uit te komen. Die samenwerking heeft geresulteerd in een mooie en goed functionerende verwarmingsinstallatie."

Die samenwerking heeft geresulteerd in een mooie en goed functionerende verwarmingsinstallatie.

Rik de Munnik, verkoopmedewerker bij Remeha

Ook interesse in een verduurzamingsslag?

Vraag het bij de accountmanagers.

Bekijk hier de originele editie van Project in Beeld van de middelbare school.