• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

Hybride opstelling in een jaren '20 woning

Familie van Maren zijn de trotse bewoners van een karaktervol huis uit 1919 te Krabbendijke. Zij hadden de wens om de cv-ketel te vervangen voor een energie-neutrale installatie. Een mooie uitdaging met een prachtig resultaat namelijk een hybride opstelling met de Tzerra HP 390.

Tzerra HP 390 met zonnecollectoren en zonnepanelen

Uitdaging

De woning van familie van Maren is verdeeld in het oorspronkelijke huis en een aanbouw. Het oorspronkelijke gedeelte bevat enkel buitenmuren en heeft geen spouw. Dit resulteert in aanzienlijk warmteverlies. Verder beschikt de woning over vloerverwarming op de begane grond. Dit zorgt voor een constante warmte die wordt vastgehouden in het beton. Constante temperaturen zijn ideaal voor de efficiëntie van een warmtepomp. Loodgietersbedrijf Stijnen zag dit als een mooie uitdaging en koos voor een hybride opstelling: de Remeha Tzerra HP 390 4C in combinatie met zonnepanelen.

Doelstelling

Van een cv-ketel naar een energie-neutrale installatie waarbij bespaart wordt op de energierekening.

In dit project zijn zowel zonnecollectoren als zonnepanelen geplaatst. Wat is het verschil?

  • Een zonnecollector zet zonlicht om in warm water
  • Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit

Meer informatie over zonlichtsystemen.

Hybride opstelling in jaren 20 woning Tzerra HP 390

Resultaat

Energielabel A met een kostenbesparing van circa 70% dankzij een hybride opstelling.

Succesvol verloop

De heer M. van Raad van loodgietersbedrijf Stijnen heeft het traject van deze verduurzaming begeleid. "Het was een aardige uitdaging om van uitsluitend een cv-ketel naar een energie neutrale installatie te gaan voor dit type woning. We hebben een aantal berekeningen gemaakt om de mogelijkheden te onderzoeken. Uit de berekeningen kwam naar voren dat een hybride combinatie de beste oplossing is."

Uit de berekeningen kwam naar voren dat een hybride combinatie de beste oplossing is.

M. van Raad van loodgietersbedrijf Stijnen

Op aanvraag van het loodgietersbedrijf heeft Remeha deze casus ook doorgerekend en kwam tot dezelfde conclusie. De Remeha Tzerra HP 390 met 4 zonnecollectoren in combinatie met zonnepanelen werd vervolgens succesvol geïnstalleerd. Stijnen is zeer tevreden over de samenwerking met Remeha. "Meermaals per jaar volgen onze medewerkers trainingen bij Remeha om de producten kundig te kunnen installeren. In 95% van de gevallen adviseren wij een Remeha product.“

De bewoners zijn erg enthousiast over het eindresultaat: "Het systeem levert meer en sneller warm water dan de vorige installatie. De besparing is dusdanig hoog dat de energierekening bijna nul is. Al met al zijn we zeer tevreden over de installatie en het verbruik.” aldus mevrouw J. van Maren.

Ook interesse in hybride opstelling?

Vraag het de accountmanagers.

Bekijk hier de originele editie van Project in Beeld over de jaren '20 woning.