• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

Gasloze verwarming in Dronten

Door advies en warmtepompen Remeha

In de wijk De Morinel in Dronten verrees dit jaar in opdracht van projectontwikkelaar KPO het appartementencomplex ‘De Ferdinand’. Dit nieuwe gebouw biedt ruimte aan 50 huurappartementen. Installatiebedrijf Breman Kampen zocht samen met Remeha naar de beste oplossing voor de gasloze verwarming van deze appartementen. Dit resulteerde in twee all-electric lucht/water-warmtepompen die op duurzame wijze zorgen voor een comfortabel binnenklimaat in de woningen.

Warmtepomp gezocht
De 36 sociale huurappartementen en 14 middenhuur appartementen gingen als spreekwoordelijke warme broodjes over de toonbank. Dat is ook niet vreemd; de woningnood is hoog en het nieuwe appartementencomplex bevindt zich – op vijf minuten lopen van het NS-station Dronten – op een gunstige locatie. Het woongebouw is vernoemd naar Ferdinand Engwerda, die vijf jaar geleden samen met architectenbureau Brink & Fleer het plan opvatte om een appartementencomplex te bouwen voor starters en sociale huurders. Een belangrijk onderdeel van dat plan was dat het gebouw gasloos moest worden opgeleverd. Om te voldoen aan de eis dat het appartementencomplex gasloos moet functioneren, ging Breman ten rade bij Remeha. “Het uitgangspunt was helder”, zegt Jeroen Thalen, projectleider bij Breman Kampen. “De gerealiseerde 50 appartementen kregen geen gasaansluiting. We zijn toen met de bouwtekeningen onder de arm, aangevuld met de warmtevraag van het appartementencomplex bij een buitentemperatuur van -10 graden Celsius, naar Remeha gestapt om te vragen hoe we dit het beste konden realiseren. Bij een zoektocht naar een gasloze verwarmingsoplossing kom je al snel uit bij warmtepompen, waarbij de keuze afhangt van de duurzame warmtebronnen die je kunt gebruiken. Omdat er een spoorlijn in de buurt van het gebouw zit, was het niet toegestaan om bodembronnen te boren. Daarom gingen we samen met de specialisten van Remeha op zoek naar een warmtepomp die het benodigde vermogen zonder aansluiting op een aardwarmtesysteem kon leveren.”


“Remeha is verschillende keren op de plek zelf geweest om ons met raad en daad te ondersteunen. Het is met recht een samenwerking van A tot Z; van de tekenkamer tot de warmte die nu door de vloerverwarming stroomt".


Uitgewerkt voorstel
Vanuit Remeha was application engineer Gerwin Lamberts nauw betrokken bij de advisering van Breman Kampen in hun zoektocht naar de meest geschikte gasloze verwarmingsinstallatie(s). “Na het eerste gesprek, waarin duidelijk werd welk vermogen de toestellen moesten leveren, gingen we met Breman om de tafel om samen het principeschema door te nemen. Vervolgens berekende ik het transmissieverlies. Op basis van deze uitkomsten, het principeschema en het gesprek met de installateur maakten we een technisch ontwerp voor twee Remeha E-HP AW 88 Ace lucht/water-warmtepompen. Dit ontwerp legden we als voorstel aan Breman voor.”

Technische uitdagingen
Bij het technisch ontwerp moest Lamberts rekening houden met een aantal omgevingsfactoren. Zo was het door de plaatsing van zonnepanelen op De Ferdinand niet mogelijk om de buitenunits van de collectieve warmtepompen op het dak te plaatsen. “Om dit op te lossen, reserveerden we op het terrein van het appartementencomplex een plek om de buitenunits te plaatsen”, vertelt Thalen. “De buitenunits staan nu op een betonnen vloer om te voorkomen dat ze door de jaren heen wegzakken in de natte kleigrond die kenmerkend is voor de regio waarin Dronten ligt.” “Het materiaal van de leidingen die van de technische ruimte naar de buitenunits lopen was ook een aandachtspunt”, vult Lamberts aan. “Deze moesten weerbestendig zijn en goed geïsoleerd zijn om warmteverlies te voorkomen. Op verzoek van Breman heb ik een aantal voorstellen gedaan voor het type leidingen dat hieraan voldoet en waar deze verkrijgbaar zijn.”


Groot vermogen lucht water warmtepomp - De Ferdinand Dronten - Remeha


Extensieve ondersteuning
“De opdrachtgever had verder nog de wens om een soort ‘geluidswal’ rondom de toestellen te creëren”, zegt Lamberts. “De vloer waarop de warmtepompen kwamen, moest boven het maaiveld uitkomen, zodat de warmtepompen niet onder water kunnen komen te staan. De warmtepompen zijn via terreinleidingen verbonden met de technische ruimte, die zich elders in het gebouw bevindt.” Na het aanleveren van het technisch ontwerp en het akkoord van Breman, ging Lamberts naar het appartementencomplex om het schema met Thalen en zijn collega’s door te nemen. Zij bespraken onder meer de positie waarop de toestellen moesten staan om voldoende buitenlucht te krijgen. Thalen geeft aan dat de application engineer van Remeha ook een checklist voor de inbedrijfstelling van de warmtepompen aanleverde. “Hierdoor wisten wij van tevoren waarop we moesten letten bij de voorbereiding en de inbedrijfstelling van de toestellen. Voor de inbedrijfstelling van de warmtepompen bezocht een collega van Lamberts ons op locatie om te controleren of de installaties klaar waren voor ingebruikname.”

Waardevolle samenwerking
Inmiddels zorgen de warmtepompen van Remeha voor de duurzame verwarming van de 50 appartementen in De Ferdinand. Thalen is blij met de samenwerking bij zijn zoektocht en realisatie naar een passende, gasloze verwarmingsinstallatie voor het appartementencomplex. “Remeha is verschillende keren op de plek zelf geweest om ons met raad en daad te ondersteunen. Het is met recht een samenwerking van A tot Z; van de tekenkamer tot de warmte die nu door de vloerverwarming stroomt. De installaties leveren het gewenste vermogen, zijn betrouwbaar en voldoen aan de geluidsnormen. We waren op zoek naar de toegevoegde waarde van een verwarmingsinstallatieleverancier en die hebben we bij Remeha gevonden.”

 

Weten wat Remeha voor jouw project kan betekenen?

Het belang van warmtepompen voor de energietransitie is groot. We doen er dus alles aan om je te ondersteunen bij de advisering, verkoop en installatie van warmtepompen. Ook voor advies rondom regelgeving kun je altijd bij Remeha terecht. Onze Sales Support heeft kennis van zaken en deelt die kennis en ervaring graag met je. We begeleiden je bij het proces en adviseren je over te nemen stappen om geluidsnormen te behalen.

Neem contact op met de specialisten van Remeha als je meer wilt weten over onze warmtepompen en ondersteunende service of als je specifieke vragen hebt.

Neem contact op