• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

Honderden Toros Vision warmtepompen voor duurzame verwarming in Park070

Onder de naam Park070 bouwen BDP Gebiedsontwikkeling, Schouten & De Jong Projectontwikkeling en aannemer Van Wijnen Haarlemmermeer 139 grondgebonden woningen en 90 appartementen. In Voorburg, op de plek van het voormalige CBS-kantoor, verrijzen deze 229 moderne woningen te midden van stedelijk groen en een autovrije binnentuin. Enkel de parkeergarage van het oude gebouw met atoomschuilkelder blijft behouden en vormt de fundatie voor de nieuwbouw. Zowel de individuele woningen als de appartementen worden op duurzame wijze verwarmd en gekoeld met de Remeha Toros Vision, de meeste compacte grondgebonden warmtepomp op de markt.

Het project startte voor Remeha al in 2018, toen ze met Spindler Installatietechniek in contact kwamen. In samenspraak met deze Rotterdamse totaalinstallateur kozen ze voor dit project de Toros Vision in verschillende vermogenscapaciteiten. Stuk voor stuk werden de toestellen afgestemd op het verwachte gebruik per woning. Voor de installatie van de warmtepompen boorde Remeha 183 bronnen met in totaal 23.804 meter aan ondergrondse kabellussen. De appartementen maken gebruik van zogenaamde collectieve bronsystemen en de grondgebonden woningen krijgen een individuele bron. Lees meer over de Toros Vision.


“Remeha hielp bij het situeren en vervolgens inpassen van de techniek in de kelder en later ook bij het aanbrengen van de installaties in de woningen en appartementen.”


Vakkundige ondersteuning
Ieder project kent z’n uitdagingen. Zo ook Park070. “De bestaande kelderbak van het voormalige CBS-kantoor krijgt een nieuwe bestemming en wordt dus hergebruikt. Het situeren van de bronnen voor de laagbouwwoningen en de bronnenvelden voor de appartementen vroeg daardoor om een creatieve oplossing”, vertelt directeur Marcel Comba van Spindler Installatietechniek. De ondersteuning vanuit Remeha waardeert hij dan ook. “Ze stonden ons praktisch en vakkundig bij en namen de eindverantwoordelijkheid voor het gehele technische ontwerp op zich: dus ook voor het boren van de bronnen, de ingebruikname van de warmtepompen en de aanleg van de vloerverwarming.”

Grondboringen via Remeha


Toros-Vision-Park-070 duurzaam-wonen Den Haag

Inpassen van de techniek
Door hergebruik van de bestaande atoomkelder en behoud van infrastructuur, bleek het aanleggen van de bronnen makkelijker gezegd dan gedaan. “Remeha hielp bij het situeren en vervolgens inpassen van de techniek in de kelder en later ook bij het aanbrengen van de installaties in de woningen en appartementen”, aldus Comba. “Daarnaast voorzagen ze ons van advies bij het produceren van de zogenaamde skids.” Remeha leverde de 229 Toros Vision warmtepompen bij de werkplaats van Spindler af waarna de installateur de losse toestellen en overig componenten inbouwden op een skid.


Toros-Vision-Park-070 duurzaam-wonen Den Haag   Toros-Vision-Park-070 duurzaam-wonen Den Haag

Compleet pakket
Zo’n skid heeft meerdere voordelen. Comba: “In onze werkplaats assembleerden wij de warmtepomp met al zijn componenten op een skid, als compleet pakket. Dat zorgde op de bouwplaats uiteindelijk voor een kortere doorlooptijd en in z’n totaliteit voor minder uitstoot door vermindering van het aantal vervoersbewegingen.” Remeha leverde en plaatste de skids in Park070. Een eenvoudige klus bij de appartementen in de woontorens, want de skids pasten precies, met slechts vier centimeter speling, in de personenlift. Dat was bij de individuele woningen wel anders. Remeha’s projectleider warmtepompsystemen, Wouter van den Berg legt uit: “Daar plaatsten we de warmtepompskids met een verreiker in de woning, voordat de gevel werd gesloten.”

De bouw van Park070 startte in september 2019. Naar verwachting ontvangen de eerste huiseigenaren in de eerste helft van 2022 de sleutel van hun nieuwe woning mét daarin de Toros Vision grondgebonden warmtepomp. De woningen en appartementen zijn daarnaast voorzien van andere duurzame energiesystemen zoals zonnepanelen en een warmteterugwinsysteem (WTW) voor de ventilatie. Dat maakt Park070 een energiezuinige en gasloze wijk.


Weten wat Remeha voor jouw project kan betekenen?

Het belang van warmtepompen voor de energietransitie is groot. We doen er dus alles aan om je te ondersteunen bij de advisering, verkoop en installatie van warmtepompen. Ook voor advies rondom regelgeving kun je altijd bij Remeha terecht. Onze Sales Support heeft kennis van zaken en deelt die kennis en ervaring graag met je. We begeleiden je bij het proces en adviseren je over te nemen stappen om geluidsnormen te behalen.

Neem contact op met de specialisten van Remeha als je meer wilt weten over onze warmtepompen en ondersteunende service of als je specifieke vragen hebt.

Neem contact op