• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

Remeha maakt wereldprimeur met waterstof mogelijk

In een appartementencomplex in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg is het eerste waterstof project wereldwijd van start gegaan. Met deze pilot toont Remeha zijn innovatieve vermogen. Daarnaast wil Remeha nog meer kennis en ervaring opdoen en delen om de energietransitie succesvol te laten verlopen. Op dinsdag 25 juni werd de officiële handeling van dit veelbelovende waterstof project verricht.

Pilot met waterstof project: van opwekking tot verwarming

Uniek waterstof project

Naast het appartementencomplex in Rozenburg ligt de proeftuin Power-To-Gas (P2G). Hier wordt al enkele jaren door verschillende partners samengewerkt aan nieuwe technologieën. De komende jaren wordt duurzame elektriciteit omgezet in duurzaam gas. Samen met onder andere netbeheerder Stedin en Woningstichting Ressort Wonen werkt Remeha (onderdeel van BDR Thermea) intensief samen aan dit unieke project van verduurzaming met behulp van waterstof.

Innovatiekracht

De waterstof wordt lokaal opgewekt met groene stroom van een lokale windmolen. Via een plaatselijke (gas)leiding wordt dit naar het ketelhuis getransporteerd waar de Remeha waterstof cv-ketel voor een deel van de appartementen voor verwarming zorgt. Dit is de eerste keer dat een cv-ketel in de praktijk op waterstof wordt gestookt en de warmte aan een bestaande cv-installatie levert. Algemeen directeur van Remeha, Arthur van Schayk, hierover: "Een succesvolle en betaalbare energietransitie is gebaseerd op dit soort innovaties. Samen met de gehele keten demonstreren waartoe we in staat zijn en tonen we onze innovatiekracht. Deze kennis en ervaring kan Nederland gebruiken om onze huizen duurzaam en comfortabel te verwarmen.”

Deze kennis en ervaring kan Nederland gebruiken om onze huizen duurzaam en comfortabel te verwarmen.

Arthur van Schayk (algemeen directeur Remeha)

De officiële start

Dinsdagmiddag 25 juni werd direct naast het P2G-station voor zo’n 200 genodigden het officiële startsein van pilotproject Rozenburg gegeven. Onder de gasten bevonden zich de bewoners van de appartementen en andere betrokkenen bij dit project, zoals gemeente, deelgemeente, pers en management van de partners. De officiële start markeert een bijzonder moment.

Zonder CO2-uitstoot

Waterstof is geen energiebron, zoals aardgas, wind en zon wel zijn. Waterstof is een gas en een energiedrager. Dat houdt in dat je er energie mee kan produceren, je kunt er energie uithalen. Het wordt al veel toegepast. De industrie maakt namelijk duizenden tonnen waterstof door aardgas te splitsen. Voor het gebruik in Rozenburg wordt waterstof geproduceerd door water te splitsen in zuurstof en waterstof. Dat gebeurt voor het eerst op deze schaal op een volledig duurzame manier, dus zonder uitstoot van CO2.

Energietransitie & Remeha

We staan aan het begin van een energietransitie. In de komende jaren stappen we over van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen én –dragers. Gasvormigen, elektriciteit en warmtenetten helpen gezamenlijk bij de verduurzaming en dus het terugdringen van CO2-uitstoot in Nederland. Remeha is van mening dat de energievoorziening een mix moet zijn waarin ruimte is voor verschillende energiedragers, want er zijn meerdere wegen die naar duurzaamheid leiden.