• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

Uitdagingen liggen op de loer bij warm waterinstallaties in utiliteit

In commerciële gebouwen als ziekenhuizen, sportaccommodaties en hotels gebruiken we warm water op een andere manier dan thuis. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Circulatieleidingen, legionellapreventie en de juiste watertemperatuur zijn slechts enkele van de mogelijke vraagstukken in de utiliteitsbouw. Hoe ga je daarmee om en waar moet je voor waken?

Zonder de juiste opweksystemen kunnen we warm water op ons buik schrijven. Een warmwaterinstallatie begint echter ook bij de juiste berekeningen. Tim van Hest, accountmanager utiliteit bij Remeha legt uit: “Utiliteitsgebouwen hebben vaak grote buffers met warm water gekoppeld aan een warmwatercirculatieleiding. Het hele systeem bestaat uit een complete ringleiding door het hele gebouw met her en der aftakking richting de tappunten. De aanwezigheid van mensen, het aantal tappunten, de circulatieleiding en de afname van warm water oefenen invloed uit op de keuze voor een ketel, boiler of buffervat. Met name de circulatieleiding wordt nog wel eens in de berekeningen vergeten. Dat kan invloed hebben op het vermogen van de leiding. Vooral bij bestaande installaties vormt dit een uitdaging.”

De juiste match
Een hotel dat met deze berekening te maken kreeg is Boutique Hotel Lumière in hartje Eindhoven. Ze wilden vier jaar geleden de bestaande 25 kamers uitbreiden met nog eens 25 vertrekken. Smit Installatie- en daktechniek voerde de uitbouw uit en sloot de nieuwbouw aan op een nieuwe Remeha CWH Ace HR boiler. Dat systeem bevalt zo goed dat het hotel binnenkort ook de drie oudere ketels, waarvan er nog slechts één in bedrijf is, vervangt door één vergelijkbare installatie. Mitchell Smit, eigenaar bij het gelijknamige installatiebedrijf, leidt het project in goede banen. “Tim (van Hest) en ik spraken elkaar op de VSK-beurs over deze uitdaging. Een week later bezocht hij ons in Eindhoven om de details te bespreken. We stelden ons idee voor aan de hoteleigenaar en hij reageerde enthousiast.”

“Utiliteitsgebouwen hebben vaak grote buffers met warm water gekoppeld aan een warmwatercirculatieleiding. Met name de circulatieleiding wordt nog wel eens in de berekeningen vergeten. Dat kan invloed hebben op het vermogen van de leiding. Vooral bij bestaande installaties vormt dit een uitdaging.”

Voor dit hotel was, rekening houdend met alle wensen van de klant en inachtneming van alle wetten en regels, de Remeha CWH Ace 60-301 HR boiler de juiste match. De LowNox branders (< 40 mg/kWh) hebben een kleinere CO2-emissie dan de voorgangers. Daarmee sluit deze upgrade aan bij de Europese en nationale afspraken om richting 2050 het energieverbruik van vastgoed te reduceren. Daarnaast zorgt de pomp voor een efficiëntere werking door een betere temperatuurcontrole.

Wet- en regelgeving
Je kunt wel klakkeloos iets aansluiten en hopen dat het werkt. Dat is echter wachten op problemen. Daarom is het volgens Van Hest belangrijk dat installateurs zich aan een aantal richtlijnen houden. Legionellapreventie en de manier waarop warmtapwaterleidingen worden aangelegd, staan daarbij bovenaan de prioriteitenlijst. “Warme en koude waterleidingen mogen niet te dicht langs elkaar lopen. Daarnaast moet je ook rekening houden met het verst weg gelegen tappunt. Is de afstand tussen je watertappunt en je wateropwekker meer dan tien meter, dan ben je verplicht een circulatieleiding aan te leggen. In de utiliteitsbouw kom je al snel op die lengtes.”

 

CWH Ace - Boutique Hotel Lumiere - Eindhoven

 

“Watertemperatuur speelt in het kader van legionellapreventie een belangrijke rol in praktisch ieder pand”, vervolgt Van Hest. Deze bacterie gedijt het beste bij een watertemperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Om die reden moet de temperatuur van het water bij terugkomst in de ketel of boiler altijd minimaal 60 graden Celsius zijn. “Het verwarmingselement van een elektrische boiler mist de kracht om deze warmte te genereren. Met een gasgestookte of indirect gestookte boiler haal je het vaak wel.” Boutique Hotel Lumière hoeft zich hierom in ieder geval geen zorgen te maken want de CWH Ace is voorzien van diverse anti-legionella functies.

Werken in de binnenstad
Bij het hotelproject bepalen gemeentelijke regels grotendeels het doen en laten van het installatiebedrijf. Smit: “We staan voor de uitdaging dat de installatie vijf verdiepingen omhoog moet. Dat doen we met een hijskraan, in het centrum van Eindhoven. Eigenlijk hebben we geen ruimte voor zo’n kraan. We zijn daarnaast overgeleverd aan de grillen van de gemeente. De ene dag bestempelen ze een straat als eenrichtingsverkeer, de volgende dag mag je er helemaal niet meer in.” De nuchtere Smit laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Een aantal jaar geleden verving hij op bijna dezelfde locatie een dak. “Daardoor weten we nu exact wat we nodig hebben. We kiezen een kleinere kraan die onder een appartementencomplex past, stellen ‘m op en doen ons werk.”

Samenwerking is het sleutelwoord
Voor een plan als dit is het cruciaal dat alle neuzen dezelfde kant op staan. “Gelukkig kunnen we met iedereen lezen en schrijven”, begint Smit. “We werken uitsluitend met Remeha-producten en met de eigenaar van het hotel hebben we al zes jaar lang goed contact. Hij vertrouwt ons volledig. Op het moment dat wij aangeven dat iets niet gaat, wil hij enkel weten wat dan de oplossing is. Van dit project liggen we geen nachten wakker, omdat we alles al met elkaar hebben afgestemd.”

Bezoekers van het hotel merken weinig of helemaal niks van de doorkoppeling naar de nieuwe apparatuur omdat de installateur voor een rustig moment kiest. “Denk daarbij aan het moment op de dag waarop veel gasten uitchecken, of het moment waarop de kamers leeg staan omdat iedereen op pad is.”

Betrouwbaarheid en verduurzaming
De nieuwe boilerinstallatie krijgt een meldsysteem. De receptie van het hotel of Smit Installatie- en daktechniek ontvangt op het moment van een storing een melding waarna het bedrijf direct actie kan ondernomen. Smit: “Zo ondervangen we dat een boiler leeg raakt en gasten geen water hebben.” Hij verwacht overigens dat dit zelden voorkomt. “Bedrijfsveiligheid staat bij ons hoog in het vaandel en we plaatsen daarom nooit risicovolle apparatuur. Mocht er toch iets fout gaan, heeft de klant een 24-uurs servicecontact en staan we voor hem klaar om het op te lossen.”