• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

Verhoogde subsidie maakt warmtepompen extra aantrekkelijk

Na het aantreden van het nieuwe kabinet kregen de verduurzamingsplannen een extra impuls. Om ons fossiele energiegebruik en daarmee de CO2-uitstoot versneld te verkleinen, helpt de overheid woning- en gebouweigenaren om de financiële drempel voor duurzame investeringen te verkleinen. Door de verhoogde subsidiebedragen is de aanschaf van een (hybride) warmtepompsysteem voor bijna 80 procent van de huishoudens in Nederland geen onoverkomelijke drempel meer is. Zeker niet als zij deze investering, door de sterk gestegen gasprijs, nog sneller dan voorheen kunnen terugverdienen.

Tot 3.750 euro subsidie
De subsidie voor aanschaf en installatie komt uit de ISDE-regeling. Doordat de subsidie voor warmtepompen met 50% zijn verhoogd, ontvangt de opdrachtgever nu een tegemoetkoming van 2400 euro voor een hybride systeem met de kleinste capaciteit en tot 2700 euro voor een hybride warmtepompsysteem met de grootste capaciteit. Voor deze verhoging werd ingevoerd was de installatie van een hybride warmtepomp financieel interessant voor woningen met een gasverbruik van 1600 m3 of meer per jaar. In dat geval lag de terugverdientijd van de installatie, door de besparing op het gasverbruik, op gemiddeld zeven jaar. Nu de subsidie en ook de gasprijs zijn gestegen, is de investering ook voor huishoudens met 1200 of zelfs 1000 m3 gasverbruik per jaar al rendabel. Ook deze huishoudens - en dat gaat om zo’n 80% van Nederland - kunnen het systeem vaak al binnen 5 tot 7 jaar terugverdienen. Voor een all-electric oplossing kan de subsidie zelfs oplopen tot 3.750 euro.

Aantrekkelijk en ‘hot’
Dit maakt de markt voor hybride warmtepompen, zoals ook blijkt uit een onderzoek van adviesbureau DWA, zeer aantrekkelijk en vooral ‘hot’. Als installateur kun je bij steeds meer klanten de kansen voor een hybride warmtepomp goed uitleggen. En als jij dat niet doet, dan gaat de consument zelf op zoek en in zijn omgeving rondvragen. Uiteenlopende organisaties, van de overheid en Vereniging Eigen Huis tot en met de verschillende vergelijkingssites, brengen de (financiële) voordelen van een hybride warmtepompsysteem onder de aandacht. Gezien de huidige internationale, politieke ontwikkelingen is de verwachting dat de gasprijs hoog zal blijven. Hierdoor zullen steeds meer woningeigenaren de aansporing voelen om hun gasverbruik substantieel te verlagen.

Investeringsruimte bij verhuurders
De ISDE-subsidie is beschikbaar voor particuliere woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen. Maar ook de woningcorporaties en particuliere verhuurders van sociale huurwoningen hebben een financiële prikkel om in hybride warmtepompsystemen te investeren. Al enkele jaren geldt voor hen de verhuurderheffing, een afdracht waarmee de overheid de staatskas op orde brengt. Het nieuwe kabinet heeft de verhuurders een flinke korting op die verhuurderheffing beloofd, mits zij dat financiële voordeel gebruiken om hun woningen te verduurzamen. Het laten installeren van een (hybride) warmtepompinstallatie is voor veel corporaties één van de meest interessante investeringen.

De 4 voordelen van een hybride verwarming
De argumenten om een particuliere woningeigenaar maar ook een grote woningverhuurder te overtuigen, zijn met ingang van dit jaar alleen maar sterker geworden. We zetten ze nog even op een rij.

  1. Direct tot 70% besparing op gasverbruik.
  2. Terugverdientijd van in veel gevallen 5 jaar. Check het zelf.
  3. Het systeem past in vrijwel elke woning met elk type en merk cv-ketel.
  4. Snelle installatie (één dag) zonder ingrijpende verbouwing.

Kleinere stap naar 100% elektrisch
Niet alleen de subsidie voor hybride systemen is verhoogd, ook die voor een all-electric warmtepompsysteem. Zo steeg het subsidiebedrag voor een lucht/water-warmtepompsysteem dat na 1 januari 2022 is geïnstalleerd maximaal 3750 euro. Daarmee is het steeds interessanter om bepaalde type woningen direct gasloos te maken. Denk daarbij aan woningen die de afgelopen 20 jaar zijn gebouwd en die soms al deels met vloerverwarming of andere lage temperatuur afgiftesystemen zijn uitgerust. In deze situaties zal de investering vaak wat hoger zijn en daarmee de terugverdientijd langer dan bij een hybride warmtepomp. Daar staat tegenover dat de jaarlijkse besparing op de energiekosten ook hoger is. Bovendien ben je als woningeigenaar niet meer afhankelijk van de grillen van de gasprijs. En met het juiste afgiftesysteem kun je de woning in de zomer ook (passief) koelen.

Nieuwe warmtepompsystemen
Om de markt voor all-electric warmtepompsystemen een impuls te geven, introduceerden wij in januari 2022 de volledig nieuwe Eria Tower Ace S, een toestel dat met name zeer sterk presteert in de prestatieberekening voor de BENG. Later die jaar voegen we ook de vernieuwde Mercuria Ace en Eria Tower Ace toe aan ons assortiment warmtepompen. Meer informatie over deze lucht/water-warmtepompen vindt u hier.

Subsidie checken
Weten welke subsidie geldt voor een specifieke Remeha warmtepomp? Doe dan de subsidiecheck op onze website.

Training en hulp op locatie
Heb je nog weinig ervaring met het ontwerpen en installeren van (hybride) warmtepompsystemen? Geen probleem. In ons moderne trainingscentrum in Apeldoorn verzorgen wij met onze afdeling Scholing & Training gerichte trainingen voor installatie- en servicetechnici. En in het voortraject kun je gebruik maken van onze handige Warmtepompwijzer. Deze online tool biedt je de zekerheid om snel en gemakkelijk de juiste warmtepomp te adviseren, offreren en te installeren. Kijk hier voor meer informatie.